9. decembar 2019.9. dec 2019.
U čast gospodara Jevrema

U čast gospodara Jevrema

Monumentalni spomenik posvećen Jevremu Obrenoviću tokom proleća naredne godine biće postavljen ispred Doma vojske u Šapcu.

Skulptura visoka četiri metra, delo akademskog vajara Vladimira Tovića, nagrađeno kao idejno rešenje na konkursu koji je raspisala Gradska uprava, realistično prikazuje Jevrema u narodnoj nošnji XIX veka.


-Šabac na dostojan način treba da se oduži Jevremu, a spomenik koji će krasiti Trg ispred Doma vojske treba da bude simbol našeg grada. Zahvaljujem se umetniku na izuzetnom trudu koji je uložio da na pravi način prikaže znamenitog Obrenovića. Početkom ove godine dogovoreno je sa Vladimirom da se započnu radovi i u martu će biti završeni, a već sutra pristupamo uređnju prostora predviđenog za skulpturu - rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.


Autor Vladimir Tović ističe da je celokupan proces bio zahtevan, ali da je zadovoljan rezultatima i završnim radovima. Nakon finalnog vajarskog dela livnica iz Kovina načiniće skulpturu.

-Pre samog početka pristupio sam opsežnom istraživanju o liku i delu brata kneza Miloša Obrenovića. Trudio sam se da što vernije i autentičnije prikažem Jevrema - pojasnio je umetnik.

Član gradskog veća zadužen za kulturu Igor Marsenić navodi da je namera bila da se ukaže na značaj gospodara Jevrema kao tvorca modernog Šapca.

-Verujem da će skulptura biti ponos za sve naše sugrađane, jer i danas šetamo ulicama koje je "formirao" Jevrem. Verujem da bar 120 godina kasni realizacija spomenika, ali smo rešili da ispravimo tu nepravdu.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa