Berza

  • aero 900 ▼ -2,39%
  • dinnpb 6.395 ▼ -1,60%
  • fint 580 ▲ 3,94%
  • kmbn 2.300 ▲ 0,13%
  • kmbnpb 661 ▲ 1,54%
  • niis 585 ▼ -0,85%
  • puue 124 ▲ 7,83%
(28. mart 2020.)

Novi američki test na korona virus daje rezultate za pet minuta

Novi američki test na korona virus daje rezultate za pet minuta
Beta-AP) - Jedna američka kompanija saopštila je sinoć da je napravila "prenosni" uređaj za testiranje na korona virus, koji može za pet minuta da ustanovi da li je neka osoba zaražena, a za 13 minuta pokaže ako je rezultat negativan.

Kompanija Ebot Laboratoris (Abbot Laboratories) saopštila je da joj je američka savezna agencija za lekove FDA odobrila da počne sa proizvodnjom tih testova koje će moći da isporuči zdravstvenim ustanovama već od iduće nedelje.

Testovi će se sprovoditi prenosnim uređajem veličine manjeg tostera opremljenog molekularnom tehnologijom.

"Protiv pandemija bolesti KOVID-19 će se boriti na više frontova i molekularni prenosni uređaj koji može da daje rezultate testova za nekoliko minuta će pomoći", rekao je zvaničnik kompanije Robert Ford.

Uređaj je odobren samo za primenu u zdravstvenim ustanovama.

SAD nedeljama pokušavaju da povećaju testiranje na korona virus posle niza problema s prvobitnim testovima koje je pripremila vlada. Dnevni kapacitet testiranja povećava se otkad više velikih laboratorija razvija testove.

Pre kompanije Ebot, američka regulatorna tela su, protekle nedelje, odobrila testove još dve kompanije. Za starije testove potrebno je između četiri i osam sati da daju rezultate.

Zdravstveni zvaničnici smatraju da SAD treba da testiraju 100.000 do 150.000 ljudi dnevno da bi ušli u trag korona virusu i zaustavili njegovo širenje, navodi AP.

Za sada nema zvaničnih podataka o broju testiranih u SAD.

Najnoviji broj

21. maj 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa