13. avgust 2020.13. avg 2020.
Prof. dr Milašinović: Oni koji su preležali koronu da se čuvaju fizičkih napora

Prof. dr Milašinović: Oni koji su preležali koronu da se čuvaju fizičkih napora

Profesor Medicinskog fakulteta, kardiolog Goran Milašinović preporučuje da dok se u potpunosti uticaj koronavirusa na srce ne definiše, osobe koje su ga preležale čuvaju svakog većeg fizičkog napora tri do šest meseci.

Milašinović za beogradski Nedeljnik kaže da se o uticaju virusa i stepena napada na kardiovaskularni sistem mnogo nagađa i malo zna, ali napominje da postoji na desetine studija koje govore o promenama na srčanom mišiću koje liče na “miokarditis” (neki izvori govore o preko 50 odsto obolelih od Covid-19).


“Dok se uticaj ovog korona virusa ne definiše, razum nalaže da se osobe koje su prebolele Covid-19 čuvaju svakog većeg fizičkog napora (koji bi ubrzavao puls) tri do šest meseci, kakav je, inače, pristup miokarditisima, a u slučaju tegoba (zamor, ubrzan ili neujednačen puls u miru, nelagodnost ili bol u grudima, nedostatak vazduha pri manjim naporima), trebalo bi uraditi vanredni kardiološki pregled”, istakao je doktor Milašinović.

On je kazao da je aktuelna pandemija pokazala da u budućnosti treba obratiti pažnju na stanje javnog zdravstva, te naznačava da su sada stradali oni regioni sveta u kojima je javno zdravstvo “sistematski uništavano na račun privatnog”.

Prema rečima ovog stručnjaka, jedan od važnih elemenata u epidemiji, odnosno nakon nje, jeste “posttraumatski stresni sindrom”.

Očekuje se, navodi on, da će čak 20 odsto stanovništva imati ozbiljne psihološke probleme.


Foto: Predrag Mitić/Laguna/Promo

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa