25. septembar 2020.25. sep 2020.
Nova: Piloti heroji ostali u avionu da ne bi pao na kuće

Nova: Piloti heroji ostali u avionu da ne bi pao na kuće

Izvor portala Nova.rs koji je insistirao na anonimnosti, a koji je upućen u vojnu avijaciju tvrdi da se piloti MIG-21, koji se danas srušio kod Malog Zvornika, najverovatnije nisu na vreme katapultirali kako bi sprečili letilicu da padne na naseljeno mesto i ubije civile.

Naš izvor dodaje da se nesreća dogodila tokom trenažnog leta, odnosno obuke profesionalnog pilota koji se na ovom tipu aviona vežbao za upravljanje MIG 29.

“Iako je isuviše rano suditi i procenjivati kako je došlo do nesreće, vrlo je verovatno da se piloti nisu katapultirali kako bi do poslednjeg trenutka upravljali avionom i sprečili da ostane bez kontrole i padne na naseljeno mesto i ubije civile.

Istraga će pokazati šta se tačno dogodilo, a za sad postoje dve verzije. Po jednoj obojica su ostali do kraja u letilici, a po drugoj jedan se katapultirao. Činjenica da letilica nije ostala van kontrole, sasvim je izvesno da su na taj način sačuvali ko zna koliko života na zemlji. To je onda zasigurno herojski podvig”, kaže naš sagovornik.

Nesreća se dogodila jutros oko devet časova, a u nesreći je povređen i meštanin u čije se dvorište srušio avion. Kako nezvanično saznajemo, avion je poleteo danas sa aerodroma u Batajnici.

Ministarstvo odbrane još uvek nije saopštilo identitet stradalog pilota, dok se za drugim i dalje traga.

“Bio sam kod kuće kada se iznenada začuo zvuk aviona, koji je doslovno mene i ženu isterao iz kuće. Videli smo avion kako nisko leti, kako se okreće u krug i kako u jednom trenutku pada na tlo. Usledila je snažna eksplozija, a potom se podigao gust crn dim. Seo sam u kola i uputio se u pravcu pada. Tamo sam zatekao i druge meštane, od kojih je jedan bio povređen jer se avion srušio gotovo ispred njega“, ispričao je jedan meštanin.

Kako portal Nova.rs saznaje, avion MIG 21 koji se jutros srušio pregledan je neposredno pre poletanja i ustanovljeno je da u potpunosti ispravan. Uviđaj i dalje traje, a prisustvuje mu i dežurni tužilac.
Nova.rs/Andrej Mlakar

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa