27. oktobar 2020.27. okt 2020.
foto: www.posnajela.rs

foto: www.posnajela.rs

Sveta Petka

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici obeležavaju danas dan posvećen Svetoj Petki, Paraskevi, svetiteljki koja je živela u 11. stoleću.

Rođena je na obali Mramornog mora, u gradu Epivat koji je onda bio deo Vizantije, a danas pripada Turskoj i nosi naziv Selimpaša. Poticala je iz imućne i Bogu predane porodice. Brat joj se zamonašio kao mlad, dok je ona od rane mladosti život posvetila veri. Posle smrti roditelja odlučuje da napusti porodični dom i odlazi u Svetu Sofiju gde se zamonašila i dobila ime Paraskeva. Odlazi potom u Jordansku pustinju gde do starosti živi asketskim životom. Pred smrt se u snu Paraskevi javljaju anđeli koji joj kazuju da se vrati u rodni grad gde je i umrla.

Sahranjena je, najpre, na gradskom groblju, a potom su posmrtni ostaci preneseni u hram Svetog Petra i Pavla u Epivatu. Pred najezdom Osmanlija, najpre se sele u Trnovo, Vidin, Brus, Vlašku, Beograd gde dolaze na molbu Kneginje Milice Bajazitu, a Sulejman veličanstveni ih vraća po osvajanju Beograda. Na molbu moldavskog vladara, u 17. veku, mošti dolaze u Jaši gde su i danas nalaze, osim dva prsta koja su na Kalemegdanu u crkvi posvećenoj Svetoj Petki.

U crkvenom kalendaru je današnji praznik označen crvenim slovom, a mnoge porodice ga obeležavaju kao Krsnu slavu. U Srbiji postoji nekoliko izvora posvećenih Svetoj Petki, jedan od njih je i na Kalemegdanu.

Svima koji danas slave, čestitamo Slavu i želimo da dan provedu u miru i harmoniji.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa