26. novembar 2020.26. nov 2020.
Foto Beta

Foto Beta

Sindikati: Raste broj obolelih do korone u predškolskim ustanovama u Srbiji

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i Granski sindikat nezavisnost upozorili su danas Vladu Srbije i Krizni štab na "drastičan porast broja zaraženih" među zaposlenima u toj delatnosti i zatražili preduzimanje mera za njihovu zaštitu.

Sindikati u zajedničkom saopštenju navode da broj zaraženih među zaposlenima u predškolskim ustanovama drastično raste i da ih je u septembru bilo pet, u oktobru 67, a u novembru 341.

"Molimo da Krizni štab i Vladu da... donesu niz mera od kojih će prva biti uvođenje obavezujućih potvrda za roditelje koji moraju da rade kod poslodavaca", kaže se u saopštenju, uz napomenu da se broj dece koja dolaze u predškolske ustanove povećao i da to "onemogućava poštovanje preporučenih mera".

"U nedostatku vaspitnog osoblja (za koje nema adekvatne zamene) osnovni principi organizacije posla su mešanje odnosno spajanje vaspitnih grupa", zbog čega je "nemoguće napraviti distancu" propisnu merama, navodi se u saopštenju.

"Zaposleni nisu dobili adekvatnu količinu zaštitnih maski. Uglavnom se koriste platne maske kod kojih nema uvida u održavanje i dezinfekciju" kaže se u saopštenju.

"Raduje podatak da deca slabije obolevaju, što nije slučaja sa zaposlenima, pa strahujemo da se ne dođe u situaciju da sa decom nema ko da radi", poručili su sindikati.


Izvor Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa