3. decembar 2020.3. dec 2020.
beta

beta

Psihoterapeut: Živeti u anksioznosti je gore nego preležati koronu

Živeti u anksioznosti je gore nego preležati koronu, jer je to strah koji je "naporan i psihofizički iscrpljujući" i koji može da preraste u depresiju i suicid, ocenila je psihoterapeut Snežana Anđelić.

Komentarišući uticaj pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje gradjana, ona je za agenciju Beta rekla da je trenutno stanje, ne samo u Srbiji nego i u celom svetu, "životna realnost" i da na to svaki pojedinac treba da se "adaptira"."Na trenutno stanje niko od nas ne može da utiče, moramo reći sebi 'ono što ne mogu da promenim, s tim ću naučiti da živim", kazala je psihoterapeut.
Ocenila je da pandemija različito utiče na ljude.

"Ako je neko već bio sklon zabrinutosti i prevelikim strahovima, reagovaće mnogo intenzivnije i burnije, i njega će anksioznost 'preplaviti', a 'spremniji' će biti oni kod kojih postoji svest da treba da pronadju način da funkcionišu u novonastaloj situaciji", navela je Snežana Andjelić.

Dodala je da o pandemiji ne sme da se govori kao o traumi, jer je trauma stanje u kome je čovek direktno suočen sa smrću.

"O traumi mogu da pričaju samo oni koji su na respiratoru i koji su suočeni sa trenutkom i pitanjem 'da li ću preživeti sutra', oni jesu ugroženi, svi ostali nisu traumatizovani. Oni su samo u stanju stresa", kazala je ona.

Upitani da li će vakcina doneti rešenje aktuelnih problema, ona je kazala da se neće biti velikih promena, jer živimo u svetu u kojem će uvek biti krize.

"Ništa novo se nije desilo od onoga što se dešavalo ceo život, samo je razlika u tome što je sada u pitanju jedna globalna kriza, ali krize su sastavni deo života. Ova traje dugo i samim tim se to teže podnosi", ocenila je Snežana Andjelić.
BETA

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa