25. mart 2021.25. mar 2021.
Šabac.rs

Šabac.rs

Dan nezavisnosti Grčke

Danas, 25. marta obeležava se 200 godina od revolucije koja označava početak borbe pravoslavnog naroda Grčke protiv svog vekovnog zavojevača, Otomanske imperije. Ovaj dan u Grčkoj proslavlja se kao Dan nezavisnosti i nacionalni praznik, kada je Grčka krenula u krvavi oslobodilački rat za osvajanje nezavisnosti. Grad Šabac u bratskim je odnosima sa grčkim gradom Argostolijem sa ostrva Kefalonija, sa kojim ima potpisanu Povelju bratimljenja od januara 1995. godine. Jedna ulica u Argostoliju nosi naziv ,,Šabačka”, a i u Šapcu postoji Ulica grada Argostolija, što predstavlja pravi pokazatelj bratstva, podrške, mira i solidarnosti ova dva grada. Značajan izraz čvrstog prijateljstva Srbije i Grčke demonstrirao je oficir Grčkih oružanih snaga, Marinos Ricudis, koji je osuđen na zatvorsku kaznu jer je odbio da učestvuje u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije. Njegov stav bio je da kao pravoslavac ne želi da učestvuje u napadu na bratski narod.

U Šapcu će povodom obeležavanja 200. godišnjice grčke nezavisnosti, u znak podrške bratskoj državi ispred Gradske uprave grada Šapca biti istaknuta zastava Grčke.

,,Srbi i Grci bratski su narod, sa sličnim sudbinama koje su ih povezivale kroz istoriju. Veliko prijateljstvo između naših naroda, pokazalo se na delu u mnogim situacijama, od vojnih saveza do solidarnosti u teškim situacijama, a naročito se to odnosi na stav ove države o našoj Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija. Prijateljstvo dve države prenelo se i na dva grada, Šabac i Argostoli, koje vežu neraskidive veze, pune poštovanja i bratske ljubavi, i njih na svaki način treba negovati, da nam traju još dugo. Stanovnici Argostolija treba da znaju da su u naš grad uvek dobrodošli", rekao je gradonačelnik Šapca.

Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca uputio je čestitku povodom obeležavanja 200. godišnjice nezavisnosti i Dana državnosti Republike Grčke.

,,U čast 200. godišnjice Rata za nezavisnost bratskom grčkom narodu čestitam Dan državnosti i izražavam najdublju podršku, a posebnu čestitku upućujem Viktoru Ruhotasu, počasnom konzulu Srbije u Grčkoj i Teofilosu Mihalatosu, gradonačelniku grada Argostolija i svim stanovnicima grada Argostolija sa kojim nas veže višedecenijsko prijateljstvo krunisano 1995. godine poveljom o bratimljenju naša dva grada.
Međusobna podrška koju smo u proteklom periodu pružali jedni drugima učvrstila je naše veze i davala nam snagu da nadograđujemo naše prijateljstvo i partnerstvo u svim pravcima: kulturi, ekonomiji, turizmu i sportu, ali i na svim ostalim poljima na kojima ćemo pisati zajedničku istoriju", istakao je Nemanja Pajić.

Osim Argostolija, grad Šabac bliske odnose gaji i sa krfskim selom Agiosom Mateosom sa kojim je Mačvanski Prnjavor pobratimljen od 1992. godine, kao i sa ostrvom Kefalonija.
Šabac.rs

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa