11. jun 2021.11. jun 2021.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Danas u Šapcu održana osma sednica Odbora za zdravstvo i porodicu

U Gradskoj kući danas je održana osma sednica Odbora za zdravstvo i porodicu Skupštine Republike Srbije.Tema sednice bila je aktuelna epidemiološkaj situacija i informisanje o vakcinaciji stanovništva Mačvanskog okruga.

Prisustvovalo je 12 poslanika, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, član Gradskog veća za zdravstvo Jelena Vikić i direktori zdravstvenih ustanova sa teritorije Mačvanskog okruga. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Darko Laketić.
Glas Podrinja

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić izrazio je veliko zadovoljstvo što je, za drugu sednicu Odbora koja se održava van Beograda, izabran Šabac.
- U gradu Šapcu ima više od 50 odsto sugrađana koji su primili prvu dozu vakcine protiv virusa korona, i 41 odsto onih koji su primili dve doze. Samo 15 naših sugrađana hospitalizovano je u Opštoj bolnici Šabac. Odgovornost naših sugrađana pokazuje se na delu, ali ne smemo da stanemo. Potrebno je da se svi vakcinišemo. Moramo promovisati vakcinaciju među mladim sugrađanima, jer od njih zavisi da li ćemo zadati poslednji udarac kovidu 19. Dom zdravlja iz Šapca sprovodi imunizaciju i u selima, a država je obezbedila sve četiri vrste vakcina. Vakcinacija je jednako život, zato ćemo učiniti sve da naši mobilni timovi stignu do najstarijih stanovnika u ruralnim krajevima, istakao je gradonačelnik Pajić.
Glas Podrinja

Na današnjoj sednici diskutovalo se i o načinima na koje država želi da pomogne gradu Šapcu. Saslušane su potrebe zdravstvenih ustanova, kako u kadrovima, tako i u opremi.
- Siguran sam da će skupštinski Odbor, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, naći način da se gradu Šapcu pomogne, borili smo se jako i pošteno sve vreme. Potrudićemo se da našim sugrađanima poboljšamo kako uslove lečenja, tako i uslove za prevenciju bolesti, rekao je Pajić.

Dr Darko Laketić, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu istakao je da su sa direktorima zdravstvenih ustanova i lokalnom samoupravom analizirali ukupne procente vakcinisanih prvom i drugom dozom protiv virusa korona.
- Praktično smo pravili zajedničku strategiju za naredni period u vezi sa povećanjem obuhvata vakcinisanih građana. Kao država, postavili smo određene ciljeve kada je reč o procentu ljudi koji su primili drugu dozu. Suštinska stvar je da u narednom periodu povećamo taj broj i dođemo do cifre od 70 ili 80 odsto ukupno vakcinisane populacije drugom dozom protiv ove pošasti i da na taj način zaustavimo epidemiju, poručio je dr Laketić koji je istakao odličnu saradnju Grada Šapca sa zdravstvenim ustanovama na ovoj teritoriji i sinhronizovan rad lokalnih samouprava u Mačvanskom okrugu sa zdravstvenim ustanovama na njihovoj teritoriji.

- Recept za uspeh u borbi protiv ove bolesti je saradnja i angažman svih nas. Ovo nije bila jedina tema današnje sednice. Govorili smo o svim problemima koji muče zdravstvene ustanove u Mačvanskom okrugu, o svemu gde Odbor za zdravlje i porodicu i Ministarstvo zdravlja mogu da pomognu. U ovom trenutku postoji jedna velika briga sistema, ne samo zdravstvenog, već cele države, o zdravstvenoj zaštiti stanovništva, stanju u kojem se nalaze zdravstvene ustanove, opremi i, ono što je posebno bitno, o kadrovima koji rade u zdravstvenim ustanovama”, dodao je dr Laketić.

Najnoviji broj

17. jun 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa