14. jun 2021.14. jun 2021.
Pixabay

Pixabay

Turističke agencije čekaju odluku Kriznog štaba

Turističke agencije u Srbiji očekuju da Krizni štab danas saopšti odluku o tome da li će đačke ekskurzije, obustavljene prošle godine zbog pandemije korona virusa, moći da se realizuju tokom jeseni ili će uplaćeni novac morati da bude vraćen početkom 2022. godine.

Agencije nisu do sada dobile nikakav odgovor Vlade Srbije na nekoliko dopisa u kojima je pre mesec dana traženo da se dopusti da se realizuju ekskurzije i rekreativna nastava, jer je pandemija počela da se smiruje i da deca već putuju sama ili sa roditeljima.

Vlasnik "Beosonik" agencije Predrag Jakovljević rekao je za Betu da je oko pet miliona dinara, koliko su đaci prošle godine uplatili kao avans za ekskurzije i rekreativnu nastavu, uplaćeno hotelima.

"Po uredbi Vlade Srbije, ako se ne realizuju putovanja do kraja godine ili ne zamene za druga, hoteli moraju da vrate novac agencijama, a one đacima", rekao je Jakovljević.

Suvlasnik turističke agencije "Fantast" iz Novog Sada Zoran Serdar rekao je da je vrednost nerealizovanih ekskurzija u toj agenciji bila oko 100.000 evra, ali da je 30-tak odsto realizovano ili je novac vraćen.

On je rekao da je novac od uplaćenih avansa kod prevoznika ili hotelijera i da misli da neće biti problem da ga vrate, ako đaci odustanu od putovanja.

"Aranžmani za đačke ekskurzije u našoj agenciji odnose se 90 odsto na putovanja u inostranstvo i đaci bi više voleli da putuju nego da im se vrati novac", rekao je Serdar.

Dodao je da se rezervacije za putovanja, osim u Grčku, odnose na Vatikan i Rim, a da na putovanja čeka 4.000-5.000 dece.

"Ako putovanja ne budu realizovana na jesen novac ćemo vratiti početkom naredne godine. On je uplaćen prevoznicima i hotelima, našim dugogodišnjim partnerima i znamo da su svi solventni i da će moći da ga vrate nama, a mi deci", rekao je Serdar.
Agencija Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa