26. jun 2021.26. jun 2021.
foto: Glas Podrinja

foto: Glas Podrinja

Spoj sporta, kulture i tradicije

Brojne evropske i neevropske države baštine različite forme rvanja koji su deo njihovog kulturnog nasleđa i predstavljaju jedan od temelja nacionalnog bića. Borba za očuvanje i promociju tradicionalnih sportova dovela je do spajanja klubova iz nekoliko država, među kojima je i Srbija, koji neguju i promovišu tradicionalne sportove i kroz mrežu kooperacije nastao je projekat TRAVEKU (Korišćenje tradicionalnog rvanja kao medijuma kulturnog turizma i lokalnog razvoja u cilju razmene iskustava, programa i strategija promocije).

Tokom tri dana u Šapcu gostuju realizatori Projekta iz Grčke i Francuske koji će biti gosti i na sutrašnjim Seoskim igrama, gde je rvanje u koštac jedna od disciplina.

foto: Glas Podrinja


Deo projekta od početka je i šabački Rvački klub "Vitez".

-Možemo biti ponosni što je jedan manji kolektiv kao što je "Vitez" okupio goste iz Evrope i što je prepoznat kao neko ko može da doprinese realizaciji projekta. Kroz seminare i različite festivale zajedno težimo da popularizujemo narodno rvanje i na taj način upoznamo i mlade sa disciplinom koja čuva tradiciju i nasleđe jednog naroda, a istovremeno je rvanje u koštac kod nas i značajno jednostavnije, te ima mogućnost da privuče mlade, a iz te baze bi se mogao crpeti kvalitet za olimpijske stilove našeg sporta - rekao je Marko Panović, nekadašnji rvač i sadašnji član Gradskog veća zadužen za sport posle prvog sastanka realizatora TRAVEKU projekta priređenog u Gradskoj kući.

Nosilac Projekta je grčki klub "Diogenes".

- Cilj projekta je povezivanje nacionalnih i reginalnih organizacija koje imaju sportsku bazu, a koje su poštovane zbog svog rada na polju tradicionalnih sportova i igara, koji će podeliti svoja iskustva u primeni strategija i programa u ovoj oblasti sa lokalnim organizacijama, sa praktičnim iskustvom u promociji tradicionalnih sportova i igara kroz svoje programe i događaje - naveo je Elisijadis Babis,predstavnik Grčke.

Sport i kultura imaju brojne spone koje vredi ojačati uvereni su gosti.

-Povezivanjem ljudi iz različitih delova Evrope kroz sport, naše rvanje, ali i druge tradicionalne veštine, omogućuje i kulturnu saradnju. Festivali tradicije imaju snagu da ujedine ljude i približe kulture različitih naroda. Kroz ovaj projekat mi težimo upravo tome - izjavio je Gij Žauen, gost iz Francuske i predsednik Evropske asocijacije za tradicionalne sportove i igre

Prijem za zvanice upriličio je predsednik Skupštine Grada Nemanja Pajić apostrofirajući da je sam projekat više od sporta.

-Kroz tradicije različitih država pronađene su zajedničke tačke koje su tradicije Evrope i projekti poput ovog imaju veliki kulturni i turistički potencijal. Mi smo bogati narodnim višebojem i mišljenja sam da je potrebno organizovati objedinjen Festival gde bi predstavili sve segmente narodne tradicije, od sporta, preko narodnih igara, veština, narodne kuhinje. To je nekada bilo oličeno u Mišarskom višeboju i trudićemo se da kroz obnovu te manifestacije promovišemo svima i na taj način narodnu tradiciju našeg podneblja - istakao je predsednik Skupštine Grada Šapca.

U realizaciji projekta učestvuju partneri klubovi iz Francuske, Grčke, Španije i Rumunije, a realizacija traje godinu i po dana.
  • фото: Глас Подриња
  • фото: Глас Подриња
  • фото: Глас Подриња

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa