Info

30. jul 2021.30. jul 2021.
Kabinet načelnika Mačvanskog upravnog okruga

Kabinet načelnika Mačvanskog upravnog okruga

Prava pripadnika nacionalnih manjina

U četvrtak 29. jula 2021. godine načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac održao je sastanak sa Ninoslavom Jovanovićem, Državnim sekretarom Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na temu položaja Romske nacionalne manjine u lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga.

Nakon sastanka sa načelnikom Vladanom Krasavcem, u nastavku posete održani su odvojeni sastanci sa predstavnicima opštine Bogatić i grada Šapca. U ime opštine Bogatić razgovore je vodio predsednik Milan Damnjanović. Grad Šabac su predstavljali zamenik gradonačelnika Blaža Knežević i Dragana Milosavljević, šef Odseka za dečiju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu u Odeljenju društvenih delatnosti Gradske uprave.

Razgovaralo se o pravima pripadnika nacionalnih manjina u ovim lokalnim samoupravama, sa posebnim akcentom na položaj Romske nacinalne manjine, koja je i najbrojnija kako u opštini Bogatić, tako i u gradu Šapcu.


Formiranje Nacionalnih saveta, izbor koordinatora za romska pitanja koji će biti zaduženi za mobilne timove, usaglašavanje lokalnih akcionih planova sa Akcionim planom Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i uključivanje pripadnika Romske populacije u organe lokalnih samouprava, su neke od tema o kojima je takođe bilo govora.

Sve ove teme su od velikog značaja za unapređenje položaja Romske populacije u lokalnim samoupravama ne samo Mačvanskog upravnog okruga već i Države Srbije.

Reč je o nastavaku aktivnosti koje su započete održavanjem sednice Saveta Mačvanskog upravnog okruga 28. aprila 2021. godine na kojoj je prisustvovala resorni ministar Gordana Čomić sa članovima Kabineta i kojom prilikom je uspostavljena čvršća saradnja i komunikacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sa lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga iz delokruga nadležnosti Ministarstva.

Vlada Republike Srbije prepoznala je potrebu zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava i značaj društvenog dijaloga, pa je sastanak koji je danas održan u Mačvanskom upravnom okrugu nastavak započetih aktivnosti u pravcu unapređenja položaja pripadnika nacionalnih manjina. Sa održavanjem sastanaka na ovu temu nastaviće se i u narednom periodu.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa