21. septembar 2021.21. sep 2021.
Direktor OB “Dr Laza K. Lazarević” dr Slobodan Popović

Direktor OB “Dr Laza K. Lazarević” dr Slobodan Popović

PROJEKAT ČEKAN DECENIJAMA U SENCI ČETVRTOG TALASA EPIDEMIJE

Moderan zdravstveni centar postaje realnost

“Projekat rekonstrukcije i dogradnje Opšte bolnice, a sada i Doma zdravlja, je započeo. Imamo 27.000 kvadratnih metara Bolnice i 5.000 kvadratnih metara Doma zdravlja, što je ukupno 32.000 kvadratnih metara. Dom zdravlja će izneti svoje ideje” navodi direktor Opšte bolnice Šabac dr Slobodan Popović. Sadašnji izgled Bolnice biće potpuno promenjen izgradnjom tzv. “Lamele D”, odnosno objekta od oko 6.000 metara kvadratnih, koji će biti naslonjen na Hirurški blok. Prilikom rekonstrukcije radiće se ventilaciona, kanalizaciona i vodovodna mreža, kao i sve instalacije. Cilj je da rekonstruisana zdravstvena ustanova zadovoljava sve građevinske, urbanističke, tehnološke standarde
Posle nekoliko godina projekat rekonstrukcije Opšte bolnica “Dr Laza K. Lazarević” je pred realizacijom. Potpisan je ugovor o izradi projektne dokumenatacije i, ukoliko sve bude teklo po planu, za godinu, najviše godinu i po ući će se u drugu fazu – prebacivanje novca i početak radova.

Sredstva za izradu projekta je obezbedio Grad Šabac, dok će radove finansirati Republika Srbija, preko Kancalarije za javna ulaganja. Idejni zadatak je odobren još 2016. godine, a njim je predviđena izgradnja jednog novog objekta od oko 6.000 metara kvadratnih, rekonstrukcija svih postojećih, ali i rušenje nekih koji više ne zadovoljavaju standarde. Projekat će obuhvatiti sve objekte koji se nalaze u krugu Bolnice, pa i one koji pripadaju Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić”, kako bi se dobio jedan moderan zdravstveni centar koji ispunjava evropske i svetske standarde.

-Projekat rekonstrukcije i dogradnje Opšte bolnice, a sada i Doma zdravlja, je započeo. Radi se o Programu obnove i unapređenja objekata javne namene u sektoru obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, za koji je poziv objavljen 2016. godine i na koji smo se odazvali. Izgubili smo dosta vremena od tada do sada. Druge lokalne samouprave su već izradile projektnu dokumentaciju, koja mora da prođe reviziju i kontrolu Ministarstva zdravlja, a zatim i reviziju, kontrolu i odobrenje Kancelarije za javna ulaganja. Grad je 2020. godine raspisao jevni poziv za odabir najboljeg ponuđača za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju šabačke Bolnice i Doma zdravlja, a u budžetu za 2021. godinu je izdvojeno 50 miliona dinara za izradu te dokumenatacije. Na javnom pozivu je prošla šabačka komopanija “SET” sa konzorcijumom još pet firmi, navodi direktor OB “Dr Laza K. Lazarević” dr Slobodan Popović.

Sadašnji izgled Bolnice biće potpuno promenjen izgradnjom tzv. “Lamele D”, odnosno objekta od oko 6.000 metara kvadratnih, koji će biti naslonjen na Hirurški blok (na prostoru prema “Rodi”). Predviđena je rekonstrukcija zgrade Hirurškog bloka, kao i zgrade Grudnog i Neurologije, koja će “toplim vezama” biti povezana sa novim objektom i tako će se dobiti stacionar pod jednim krovom.
-Plan je da dole bude moderan Urgentni prijem, odnosno mini urgentni centar, sa svim onim što treba jednom urgentnom prijemu sekundarnog nivoa: od trijaže, prijema, opservacije, svih pregleda, hitne dijagnostike, laboratorijskih analiza... Pacijent će tu brzo biti potpuno opserviran, nakon čega će biti doneta odluka da li se šalje na kućno lečenje ili će biti hospitalizovan. Kod tako prostorno i organizaciono funkcionalnog Urgentnog prijema bio bi olakšan rad zaposlenima, a naravno da bi i pacijenti imali velike koristi. Polikliničko-dijagnostički deo biće smešten u zgradi Internističkog bloka, gde će biti specijalističke ambulante i deo dijagnostike. Ideja je da se taj deo toplim ili podzemnim vezama spoji sa Stacionarom, objašnjava dr Popović.

Sadašnji paviljonski tip organizacije Bolnice otežava rad zaposlenima u kvalitetnijem zbrinjavanju pacijenata. Moderni zdravstveni centar doneće brže i efikasnije zbrinjavanje pacijenata.


Prilikom rekonstrukcije radiće se ventilaciona, kanalizaciona i vodovodna mreža, kao i sve instalacije. Vodiće se računa i o energetskoj efikasnosti. Sobe će biti trokrevetne, sa toaletom. Takođe će i pitanje parkinga biti rešeno. Cilj je da rekonstruisana zdravstvena ustanova zadovoljava sve građevinske, urbanističke, tehnološke standarde.

-Imamo 27.000 kvadratnih metara Bolnice i 5.000 kvadratnih metara Doma zdravlja, što je ukupno 32.000 kvadratnih metara. Dom zdravlja će izneti svoje ideje. Kada budu završeni građevinski radovi sledi faza u kojoj se od Ministarstva zdravlja dobija nov mobilijar i oprema. Prednost je što je konzorcijum koji je izabran već radio zdravstveni centar u Užicu, tako da već imaju znanja i iskustva, kaže dr Popović.

Nažalost, tema rekonstrukcije Bolnice, na koju se čekalo decenijama (poslednji značajni radovi bili su početkom ‘80-ih godina prošlog veka) trenutno je u senci ponovnog buktanja korona virusa. Četvrti talas je još silovitiji od prethodna tri. Bolnica ga je dočekala spremno, jer su kapacitete maksimalno podigli već posle prvog talasa.

-Fokus smo u prethodnom periodu stavili na nekovid pacijente, tako da su celo leto radile specijalističke ambulante, obavljale su se zakazane operacije. Kako raste broj kovid pacijenata tako se i crvena zona širi. Trenutno su to odeljenja grudnog i neurologije. Imamo dovoljno medicinske opreme, lične zaštitne opreme u aparata. Imamo 250 kiseoničkih mesta. Dobili smo mnogo opreme od Ministarstva, Grada i lokalnih privrednika. Nikada nije više opreme došlo u Bolnicu za ovako kratak period. Dobili smo respiratore, pacijent monitore, protokomere, pulsne oksimetre, EKG aparate, rendgen i ultrazvučne aparate sanitetsko vozilo, a pored toga i krevete, dušeke, posteljinu. Značajni radovi su obavljeni i na zgradi Infektivnog. Očekujemo od Ministarstva zdravlja CT aparat, koji će umnogome olakšati zbrinjavanje i kovid i nekovid pacijenata, zatim parni sterilizator i još kreveta. Jedinice intenzivne i poluintenzivne nege tako će biti kompletno savremeno opremljene, ističe dr Popović koji je izrazio zahvalnost svimm zaposlenima u ustanovi koji se 18 meseci bore sa pandemijom, ali i građanima na razumevanju u ovoj situaciji.


Vakcina i disciplina jedini izlaz


-Vakcinacija i disciplina su izlaz iz ove krize. Imamo kao primer Dansku; Španiju, Izrael gde je vakcinisano 80 odsto stanovništva starijeg od 14 godina. Oni su ukinuli skoro sve mere i gotovo se vratili normalnom životu. Vakcina nije garant da se neko neće zaraziti, ali štiti od težih formi bolesti. To vidimo i po obolelima koji su na lečenju u Bolnici. Hospitalizovano je mnogo manje vakcinisanin, a i oni koji to jesu imaju još neke pridružene bolesti. Virus je u ovom talasu mnogo zarazniji. Jedan oboleli može da zarazi i do devet ljudi. Svako od nas direktno kroji svoju i sudbinu svojih najbližih. Ako zaštite sebe, zaštitićete i druge, navodi dr Slobodan Popović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa