26. januar 2022.26. jan 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Oproštaj od Episkopa šabačkog gospodina Lavrentija u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla

U Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, povodom upokojenja Episkopa šabačkog gospodina Lavrentija, danas je služena Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija arhijereja SPC, a potom opelo kojim je načelstvovao Njegova Svetost, patrijarh srpski gospodin Porfirije. Pored arhijereja SPC Liturgiji je prisustvovao veliki broj episkopa, sveštenika i monaha, predstavnika republičke vlasti, Grada Šapca, susednih opština i vernika.

Između ostalog patrijarh Porfirije je naglasio da je Episkop Lavrentije bio vrli sin svoga kraja.
- Rađevina mu je u čitavo biće utisnula potrebu da celom svetu svedoči da je Rađevac, jer je neprekidno rađao i deo sebe pružao i davao. Rađao je i preporađao ovaj divni gospodin kao mnogoplodna maslina Svetosavska, kao čokot koji izobiljno pruža i daje. Rađao je dela dostojna divljenja, gde god ga je ruka Gospodnja vodila. Od Kupresa do Australije, preko Nemačke, pa sve do njegove Rađevine, Podgorine Mačve... Rađao je dela dostojna života. Rađao je građevine i ljude, pretvarajući ih u svoju decu, na čemu treba da su mu svi zahvalni, poručio je patrijarh Porfirije u hramu prepunom ljudi.

U ime predsednika Srbije koji iz opravdanih razloga nije mogao da prisustvuje, od usnulog u Gospodu, Episkopa Lavrentija oprostio se prigodnim rečima ministar inostranih poslova Nikola Selaković, koji je naglasio da je Episkop Lavrentije bio veliki duhovnik, koji nas je učio mudrosti, bogoljublju i rodoljublju, slično kao Sveti Sava, budući da je rođen baš na dan ovog velikog svetitelja.

Episkop Lavrentije će biti sahranjen u svojoj zadužbini manastiru Svetog Nikolaja Srpskog u Soko Gradu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa