28. jun 2022.28. jun 2022.
Danas je Vidovdan

Danas je Vidovdan

Danas SPC i vernici obeležavaju Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika.

Značaj Vidovdana za srpski narod je veliki. Praznuje se uspomena na Kosovski boj, stradanje kneza Lazara (1371—1389), pa se danas, pored svetog Amosa, od početka 20. veka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.

Stradanju srpskih vojnika posvećen je spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Vidovdan se proslavlja dostojanstveno i mirno, bez veselja. U svim pravoslavnim hramovima služi se parastos našim vojnicima palim na bojnom polju, i svim do danas postradalim mučenicima koji su na razne načine život dali za pravoslavnu veru.

Srpski patrijarh Porfirije danas služi arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a potom i pomen na Gazimestanu. Na liturgiji u Gračanici saslužuje vladika raško-prizrenski Teodosije, mitropoliti Joanikije i Hrizostom, vladika australijski Siluan i vikarni episkop Sava.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa