10. avgust 2022.10. avg 2022.
FK Mačva 2022/23 (foto: Z. D.)

FK Mačva 2022/23 (foto: Z. D.)

Dueli protiv rivala velikog imena

Porazom u ponedeljak u Užicu 2:1 Mačva je pretrpela prvi poraz ove sezone i preknula uspešan niz rezultata u duelima sa starim rivalom u Užicu. Sledi za vikend još jedan meč protiv rivala duge i uspešne tradicije.

Iako nisu često igrali u psoeldnje dve decenije, svi dueli ovih rivala bili su neizvesni. Poslednju pobedu u Užicu nad Mačvom Sloboda je zabeležila još 2008. godine, 2:0, u okviru Srpske lige "Zapad". U naredna tri duela dva puta je meč završen bez pobednika (0:0 i 1:1), a jednom je slavila i Mačva i to u derbiju proleća 2010. kada je bilo 2:0.

Raspored je hteo da nakon Slobode rival Mačve bude još jedan klub duge tradicje koji se, poput Užičana, posle značajne stanke vratio u drugi rang srpskog fudbala. Radnički Novi Beograd ili kako su nekada zvali ovaj tim "Majstori sa Dunava" odmeriće snage sa "provicnijskim Urugvajem" prvi put u ovom veku. Putevi su se ovim klubovima razdvajali i trebali su da se spoje u sezoni 2005/06. u Prvoj ligi, međutim zbog finansijskih problema Novobeograđani su eliminacijom iz elite direktno ispali u srpskoligaški rang.

Malo ko je očekivao Novi Beograd ove sezone u Prvoj ligi. Veći deo prethodne su gledali u leđa OFK Beogradu i Zemunu u SL "Beograd", ali su na kraju iskoristili njihove kikseve i osvojili titulu

Rivali su početkom ovog leta odigrali prijateljski meč gde je Mačva slavila, ali zvaničnih nije bilo.

Majstori sa Dunava na poluvreme od Kupa

Početkom pedesetih Mačva je bila prijatno iznenađenje jugoslovenskog fudbala, a u drugoj polovini iste decenije pomenuti nadimak stekli su igrači Radničkog. Dve uzastpne sezone su osvajali visoko treće mesto u Prvoj saveznoj ligi, a 1957. su igrali i finale Kupa, jedno od najčuvenijih u istoriji, kada su protiv velikog Partizana vodili 3:0 na poluvremenu golovima Belina, Petakovića i Prljinčevića, ali su na kraju poraženi 5:3.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa