22. septembar 2022.22. sep 2022.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Više od izložbe

U galeriji biblioteke Šabačke gimnazije, sinoć je otvorena izložba akademskog slikara Slavoljuba Mirkovića pod nazivom Šabac u ogledalu akvarela. Samostalni umetnik koji živi i radi u Beču, postavku o rodnom gradu započeo je ovog proleća.

Nakon polučasovnog umetničkog programa, u kome je učestvovala Vokalno-instrumentalna grupa Šapčanke, kao i članovi dramske i muzičke sekcije Šabačke gimnazije, izložbu je otvorio gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.
- Drago mi je što je izložba otvorena baš na dan Šabačkog vašara, jer je ona posvećena našem gradu kroz specifičnu akvarel tehniku sa prepoznatljivim motivima gradske arhitekture. Šabačka gimnazija, osim što je jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Srbiji, bila je i ostala rasadnik talenata koji su je pohađali, a danas su stručnjaci u oblastima kojima se bave, istakao je gradonačelnik Pajić.

Direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković organizovala je izložbu ovog Šapčanina sa velikim pijetetom s obzirom da je za njegov dar davno saznala od svog brata, koji je išao u Gimnaziju sa darovitim slikarom.
- Gimnazija je dom svakog bivšeg učenika i svakog Šapčanina. Radujemo se talentu naših đaka i podržavamo ih ma gde bili. Slavoljub je došao da donese sliku na poklon svojoj školi i tada smo, u razgovoru, došli na ideju da, po ugledu na akvarele koje radi u Beču, naslika akvarele Šapca. Radovali smo se dok je izložba nastajala i zato je, između ostalog, ovoliko lepa. Svi su zdušno pomogli, rekla je direktorka i zahvalila svim Šapčanima koji su ovu izložbu doživeli kao svoju.

Izložbi je prisustvovao veliki broj zaljubljenika u likovnu umetnost, Gimnaziju i Šabac, a slikar je bio vidno uzbuđen.
- Od kako sam počeo da pripremam izložbu prate me jake emocije. Ovo je za mene više od izložbe, jer za mene predstavlja susret sa rodnim gradom, rodbinom i prijateljima. Posvetio sam je roditeljima, koji više nisu sa nama, Momčilu i Slavki, kao i sestri Sofiji, koja je bila đak Šabačke gimnazije i moj prvi uzor u slikarstvu. Izložba je zahvalnost gradu i mnogim ljudima koji su mi pomogli na putu, rekao je autor.
Izložba će biti otvorena do Mitrovdana, kada će Šabačka gimnazija obeležiti 185 godina od osnivanja škole.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa