3. oktobar 2022.3. okt 2022.
Učenici iz Francuske u poseti Šapcu

Učenici iz Francuske u poseti Šapcu

Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika domaćin je za 12 učenika iz srodne škole iz francuskog Nanta. Deca u Šapcu borave od nedelje do petka, a pored škole upoznaće i kulturne i istorijske znamenitosti grada i okoline.




-Ovde je sve drugačije nego u Francuskoj. Nijanse su u pitanju, ali se sve razlikuje. Pre svega, u saobraćaju, nikada ne znamo da li će nas vozač automobil propustiti da pređemo ulicu ili će samo nastaviti da vozi. Takođe je i kuhinja drugačija. Imali smo problem na doručku, ono što je kod nas slatko ovde je slano i obrnuto. Kada su u pitanju farme sve je drugačije organizovano. Kod nas su životinje slobodne i imaju više prostora, a ovde su vezane u boksovima, navodi svoje prve impresije u vezi Šapca Flora Meriju, učenica iz Francuske.




Profesor Loran Šarije već šesti put je u poseti Šapcu i Srednjoj poljoprivrednoj školi. Ističe da se ovde uvek oseća prijatno zbog ljubaznih i prijateljski nastrojenih ljudi.

-Volimo Šabac. Grad je veoma lep, a ljudi ljubazni. Posebno nam se sviđa centar grada. Ovo je lep turistički grad. Kako smo mi poljoprivredna škola i bavimo se uglavnom stočarstvom i proizvodnjom mleka zanimljivo nam je da vidimo vaše farme i proizvođače i ogromne površine zemljišta oko Šapca, kaže profesor Šarije.

Srednja poljoprivredna škola iz Šapca već desetak godina ima razmenu učenika sa poljoprivrednim školama iz Francuske. Konkretno je reč o trećem Erazmus plus projektu, do sada su imali razmenu sa Slovačkom i Grčkom, dok saradnja sa francuskom školom traje mnogo duže.

-Ovakve saradnje su nam značajne iz razloga što su naši učenici u prilici da vide kako izgleda nastava u druim školama i drugim zemljama, kako izgleda poljoprivreda uinostranstvu i da nauče nešto novo. Nadamo se da će sve novo što vide i nauče da primene i kod svojih kuća kada se vrate. Ova razmena je i kulturna i obrazovna i istorijska, tako da će se učenici iz Francuske upoznati sa svim onim što je značajno za naš kraj. Obići će prvenstveno Šabac i sve ono čime grad u ovom trenutku može da se pohvali, a zatim će organizovano obići manastire u okolini, Istraživačku stanicu "Petnica", Frušku Goru, Novi Sad, neke vinarije... Pokušaćemo da pored obrazovnom uklopimo i druge aspekte koje naš kraj nudi, navodi direktor Srednje poljoprivredne škole Predrag Savić.

Prijem za učenike u ponedeljak je upriličio gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. Tom prilikom im je podelio i prigodne poklone koji će ih sećati na boravak u našem gradu.

-Veliko je zadovoljstvo što direktor Srednje poljoprivredne škole Predrag Savić i čitav menadžment rade dugi niz godina međunarodnu saradnju. Divno je razgovarati sa ovom decom, ali pre svega je važno da oni iz našeg grada ponesu pozitivna iskustva. Na ovakav način će i naša deva videti kako rade njihovi obrazovni profili u školama u Evropi i ta iskustva preneti ovde. Odlazak naše dece tamo se planira u aprilu sledeće godine i ovo je divan način širenja prijateljstava i iskustava među školama. Sve naše srednje škole imaju međunarodnu saradnju, a Srednja poljoprivredna škola je prva počela i to radi na kvalitetan i dobar način. Siguran sam da će to biti podstrek i za ostale da intenziviraju međunarodnu saradnju. Što više iskustva vidimo u neposrednom kontaktu sa drugima imaćemo i bolje obrazovanje.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa