6. februar 2023.6. feb 2023.
Dr Dragan Milovanović 1956 – 2023.

Dr Dragan Milovanović 1956 – 2023.

IN MEMORIAM

Dr Dragan Milovanović 1956 – 2023

Nepisano biološko pravilo da se čovek za dolazak i odlazak sa ovog sveta ne pita, a to se svedoči kad je odlazak sa ovog sveta iznenadan i bolan. Ovu istinu posvedočilo je iznenadno napuštanje ovog sveta dr Dragana Milovanovića, anesteziologa šabačke bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ 5. februara 2023. godine.
Doktor Dragan je bio čovek blage naravi, milog lika, nenametljivog osmeha i dragocenog učinka povređenima i obolelima kojima je u okviru svoje profesije ukazivao pomoć.

Svet je ugledao u Šapcu 18. aprila 1956. godine. Detinjstvo i đačko doba proveo je u Šapcu uobičajeno sa svojim vršnjacima. Školovanje mu je očekivano besprekorno teklo. Po završenoj šabačkoj Gimnaziji 1975. godine upisao se na Medicinski fakultet u Beogradu. Studije medicine su mu protekle očekivano uspešno, ali je on iz ličnih pobuda prekinuo da bi se bavio novinarstvom i folklorom, koreografijom u kulturno umetničkim društvima u Srbiji i u Francuskoj. Medicini, toj velikoj ljubavi, Dragan se vratio 1991. godine. Obavezni lekarski staž obavio je u Šapcu da bi od 1992. do 1994. bio na dobrovoljnom radu u Ratnoj bolnici u Milićima, Republika Srpska, gde je ostavljao veoma ubedljiv trag na sve kojima je ukazivao pomoć.

U šabačkoj bolnici zaposlio se 1994. godine. Njegova posvećenost poslu i pacijentima nagrađena je odobravanjem specijalizacije iz anesteziologije sa reanimatologijom u šabačkoj bolnici, koju je završio 2002. godine. Vredan i omiljen u kolektivu, zadobio je poverenje od kolega i nadležnih da bude postavljen na mesto načelnika Službe za anesteziju u okviru šabačke bolnice od 2004. do 2011. godine. Svoje veliko znanje stavio je u funkciju bolnice i pacijenata. Divnim osmehom je plenio i pacijente i saradnike, naglašenom tolerantnošću rešavao je sve sporne situacije koje su u radu anesteziologa neizbežne. Za njega nije bilo da nešto neće, da nešto ne može, da za nekog nema vremena i da svaki problem svojom toplom dušom na zadovoljstvo svih reši.

U nespokojnom vremenu u kome je živeo, svetinju porodice stavio je iznad svega. Supruzi Cici je bio oslonac u svakom trenutku,ćerkama Emiliji i Katarini uzor za njihova potonja činjenja. Emilija se opredelila za tatinu profesiju, postala je lekar a uskoro i lekar specijalista ginekolog, a Katarina da pravdu deli upisala je Pravni fakultet u Beogradu.

Iako je ušao u sujetnu profesiju, kakva je lekarska, o njegovoj sujeti niko nije imao primedaba jer ona uglavnom nije postojala. Sa tim oreolom časno i stručno proživeo je u šabačkoj bolnici 28 godina. Penzionisan je 18. aprila 2022. godine, čime je prestao njegov plodonosan rad i ostao trag kod svih koji su njegove vrline poštovali i cenili.

Njegova druga ljubav je bio folklor kome je takođe posvetio dobar deo života kao igrač, koreograf i predsednik šabačkog KUD „Abrašević“ u kome je bio isto uspešan kao i u profesiji.
Dr Dragan Milovanović, dragi kolega, omiljeni lik i neponovljiv šabački anesteziolog, sve savremenike je nepretenciozno zadužio da ga se sećaju kao sejača dobra i žetvenika zdravlja svojim pacijentima.

U ime svih i za sve, večna mu hvala i Bog da mu dušu prosti, za praštanje ako ima.

Prim. dr Predrag Tojić

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa