24. mart 2023.24. mar 2023.
Sećanje na poginule saborce (Foto: Glas Podrinja)

Sećanje na poginule saborce (Foto: Glas Podrinja)

Borci 1991- 1999: Nemamo pravo da zaboravimo

Među onima kojima je najviše stalo da se agresija NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju nikada ne zaboravi svakako su veterani koji su zemlju tada aktivno branili. Početak bombardovanja Udruženje boraca 1991. - 1999. godine godina obeležilo je polaganjem venaca izginulim vojnicima u Spomeni sobi u kasarni Cerskih junaka.

Živko Đorđić (Foto: Glas Podrinja)


Zastavnik prve klase Živko Đorđić, predsednik Udruženja boraca 1991. - 1999. godine, tog 24. marta raspoređivao je vojsku što dalje od kasarne i jedne od drugih. Narednih 78 dana menjali su položaje i uvek spavali na drugom mestu. Do kraja bombardovanja u jedinici koju je vodio nije imao nijednog poginulog niti ranjenog vojnika.

-Mi nećemo dozvoliti da se zaboravi 2.500 ljudi koje su pobili u nehumanoj NATO akciji izvršenoj na SR Jugoslaviju. Pamtićemo je dok smo živi. Malu Srbiju je napalo 19 zemalja. Izgubili smo 1002 vojnika, poginulo je dosta dece, preorali su i zagadili zemlju... Zbog toga nemamo pravo da zaboravimo. Jedna mladost je uništena, rekao je

Još 1968. godine kao mlad starešina otišao je u Ilirsku Bistricu, a odatle u Trst, gde je stekao prva znanja. Kasnije je došla i 1991. godina. Proveo je u ratu ukupno 352 dana.

-Kada je počela NATO agresija već se nisam plašio. Čekali smo da siđu na kopno, da jednom raščistimo sa njima, kaže Đorđić.

Druženje posle polaganja venaca (Foto: Glas Podrinja)


Nakon polaganja venaca veterani su druženje nastavili u Klubu penzionera uz ručak, gde su evocirali uspomene na ratne godine, ali one provedene u miru, na služenju vojnih rokova širom nekadašnje Jugoslavije.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa