24. mart 2023.24. mar 2023.
Anja Vučetić (Foto: Glas Podrinja)

Anja Vučetić (Foto: Glas Podrinja)

Proglašeni najbolji recitatori u finalu 54. Smotre „Pesniče naroda mog“

Finale 54. Smotre recitatora „Pesniče naroda mog“, manifestacije koja se u kontinuitetu održava više od pola veka i okuplja sve mlade zaljubljenike u poeziju, održano je u petak u Kulturnom centru Šabac. Učestvovale su sve šabačke škole, a najbrojniji su bili najmlađi, učenici od prvog do četvrtog razreda.
Strahinja Barović, Katarina Janković Popović, Dragica Stanković, Branko Božić (Foto: Glas Podrinja)

-Takmičenje ne neguje samo ljubav prema poeziji kao književnom rodu, već je lepo i što je to način da se promoviše poezija i pesništvo domaćih autora, ali i da se neguje usmena reč i uopšte, nastup na sceni. Svake godine je posećeno i za nas je posebno zato što učestvuju sve škole sa teritorije grada. Nama jeste cilj komunikacija i saradnja sa osnovnim i srednjim školama i da što više dece bude motivisano da se najpre jave na takmičenje u svojim školama, jer oni koji prođu dolaze kod nas kao pobednici. Od prvog do četvrtog razreda ih je bilo 50, dok smo od petog do osmog razreda imali njih 30. Srednjoškolci su najmanje motivisani da učestvuju, a naš zadatak je da ih u saradnji sa školama podstaknemo da ostanu zainteresovani za taj vid umetnosti i izražavanja- navela je urednica programa u Kulturnom centru Šabac Katarina Janković Popović.

Foto: Glas Podrinja

Ona je bila i članica žirija, kojim je predsedavala profesorka Dragica Stanković. Da nisu imali lak zadatak, potvrđuje i treći član, glumac Strahinja Barović, koji se prvi put našao u takvoj ulozi.

-Mislim da je na nama, roditeljima, nastavnicima i ostalima da ih relaksiramo pritiska i imperativa pobede i prolaska, jer ovo je samo jedna etapa u životu, stepenik, ukoliko ne prođu ove godine, nije smak sveta. Za pobednike je takođe važno da se ne ponesu previše, jer je to i za njih samo jedan stepenik. Svake godine održava se takmičenje recitatora i može da se napreduje. Deci svaka čast na trudu, oduševljen sam. Teško je doneti pravu odluku, nijanse su uvek u pitanju. Ima stvarno dosta darovite dece, samo je možda žal što nemaju češće priliku da oni nastupaju negde mimo takmičenja recitatora. Mislim da bi to trebalo da bude pitanje za sve nas koji se bavimo kulturom i umetnošću u ovom gradu- rekao je Barović.


Učenica četvrtog razreda Šabačke gimnazije Anja Trifunović osvojila je prvo mesto u svojoj kategoriji.
Anja Trifunović (Foto: Glas Podrinja)

-Na recitatorskim takmičenjima sam od druge godine srednje škole. Pored toga, oduvek sam bila oduševljena glumom i najveći san mi je da postanem glumica. Pišem od 13. godine. Prvo sam krenula sa nekim manjim pesmicama o prijateljstvima, mami, tati, kasnije kao tinejdžerka o temama koje interesuju moje vršnjake. Prvi put sam recitovala autorsku pesmu koja se zove „Hajde da zaustavimo vreme“. Pisala sam je pre godinu dana i stajala je po strani baš dugo, a profesor Srđan ohrabrio me da je odaberem za takmičenje- objasnila je Anja.

Foto: Glas Podrinja

Finalisti (Od prvog do četvrtog razreda srednje škole)
1.Anja Trifunović
2.Viktorija Đorđević
3.Nađa Gajić
4.Milica Nenadović
5.Veljko Vuković
(Od petog do osmog razreda osnovne škole)
1.Ena Petrović
2. Andrej Ristivojević
3.Mihailo Smiljanić
4.Teodora Jovanović
5.Ljubica Jovanović
(Od prvog do četvrtog razreda)
1.Anja Vučetić
2.Lenka Popović
3.Milica Stanojević
4.Strahinja Jevtić
5.Anja Pavlović
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa