28. mart 2023.28. mar 2023.
Profesori Prve gimnazije iz Slovenije u Šabačkoj gimnaziji (Foto: Glas Podrinja)

Profesori Prve gimnazije iz Slovenije u Šabačkoj gimnaziji (Foto: Glas Podrinja)

Profesori Prve gimnazije u Celju u poseti Šabačkoj gimnaziji

Profesori Prve gimnazije iz Celja u Sloveniji od ponedeljka do petka borave u petodnevnoj poseti Šapcu. U okviru međunarodnog projekta razmene dobre pedagoške prakse Erazmus plus, u Šabačkoj gimnaziji se upoznaju sa različitim školskim i vanškolskim aktivnostima. U utorak su prisustvovali spoju tri predmeta- matematike, hemije i psihologije „Kompleksi“, času na kome u interaktivnoj predstavi koju su pripremile master pedagog Biljana Drobnjak i profesorka hemije Radmila Vučić učestvuje celo odeljenje.

Kako je objasnila Drobnjak, ne koriste se savremena nastavna sredstva, jer su želeli da učenici na ovim aktivnostima budu posmatrači i slušaoci.
Biljana Drobnjak (Foto: Glas Podrinja)

-Koristimo čula bez upotrebe savremenih tehnologija, da ih vratimo nekim drugim metodama, kao što je eksperiment u nastavi, učenje po modelu. Profesori borave kod nas do petka, 31. marta. Direktor nije prvi put u Šapcu, dok koleginice jesu. Bili su u Francuskoj i Španiji, mi smo treća gimnazija koju posećuju i u ovaj projekat ulazimo preko njih kao saradnici. U Celju postoje tri gimnazije i to je jedna od najboljih škola u Sloveniji. Razgovaramo o predmetima, stručnoj spremi profesora. Psiholog Lea Gornjak i ja napravićemo paralelu između naših aktivnosti i tako pronaći sličnosti i razlike. Nastava je kabinetska kao kod nas, slični su nam predmeti, kao i broj učenika. To je prilika za razmenu dobrih primera pedagoške prakse- navela je Drobnjak.


Pored Francuske, Španije i Mađarske, Srbija je na mapi zemalja koje obilaze profesori prestižne slovenačke gimnazije.
dr Anton Šepetavc (Foto: Glas Podrinja)

-Mi smo stari prijatelji koji se dobro razumeju. Bili smo u Šapcu 2018, Šapčani su bili kod nas 2017. i 2019. godine, a korona je na neko vreme prekinula tu saradnju. Sad smo tu i u okviru evropskog projekta pratimo nastavu i način rada, što će i oni raditi kad dođu kod nas. Smatram da je to veoma korisno. Uvek prvo gledamo kakvi su đaci, a oni su disciplinovani, dobri, pažljivo slušaju i lepo rade. Jasno je da u pogledu tehničke opremljenosti škole u Srbiji nisu kao u Sloveniji, budući da se kod nas mnogo više sredstava izdvaja za obrazovanje. Ipak, profesori se veoma zalažu da nastavu realizuju na što bolji način, što mislim da je najbitnije u svakoj obrazovnoj ustanovi- istakao je profesor francuskog i slovenačkog jezika, direktor Prve gimnazije u Celju, dr Anton Šepetavc.
.

Planirano je da tokom boravka u Šapcu do petka, 31. marta, posete Muzej, Biblioteku, Turističku organizaciju grada Šapca, Kancelariju za mlade, Centar za stručno usavršavanje i KUD „Abrašević“.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa