24. maj 2023.24. maj 2023.
Osnovna škola „Laza K. Lazarević“ (Foto: Glas Podrinja)

Osnovna škola „Laza K. Lazarević“ (Foto: Glas Podrinja)

U Lazinoj školi zabranjeno korišćenje mobilnih telefona

Osnovna škola „Laza K. Lazarević“ od ponedeljka, 22. maja, zabranila je korišćenje mobilnih telefona u objektu i dvorištu te obrazovne ustanove. To je učinjeno na osnovu dopisa resornog ministarstva od 3. februara u kome stoji da svaka škola može internim aktom da uredi njihovu upotrebu. Ista odluka doneta je i u Vukovoj i Jevremovoj školi, dok je u još jednoj šabačkoj školi postupak za njeno sprovođenje u toku.
Milan Blagojević (Foto: Glas Podrinja)

Pre tri godine, Lazina je zabranila korišćenje telefona tokom nastave, a ova mera odnosi se na sve vreme boravka na časovima i van njih. Isto važi i za nastavnike, koji telefone za vreme trajanja nastave mogu koristiti samo u svrhu upisivanja u elektronski dnevnik. Odluku su podržali Nastavničko veće, Savet roditelja, Školski odbor, Učenički parlament i Tim za zaštitu od nasilja.
Školski telefon (Foto: Glas Podrinja)

-Sve procedure smo sproveli do 19. maja, kada je doneta odluka, interni akt škole i roditelji i učenici obavešteni su da od 22. maja stupa na snagu. Treći je dan kako to funkcioniše i svi su prezadovoljni. Zanimljivo je da je 93,4 posto roditelja učenika od prvog do osmog razreda na Savetu podržalo odluku na osnovu anonimnog upitnika. Bilo je pitanja zašto se ne uvodi zabrana korišćenja. Ne smemo i ne možemo zabraniti nošenje telefona koje određeni broj učenika sigurno ima u svojim rančevima i jaknama, kako bi mogli da se jave svojim roditeljima kad izađu iz školskog dvorišta, ali kada su u školi ne mogu ih uključivati, ni držati u rukama. Napominjemo da se deca iz škole mogu javiti roditeljima sa nekoliko lokacija, koristeći školski telefon dostupan ka svim mrežama, kod pedagoga, psihologa, u sekretarijatu. Ti brojevi su dostupni i ukoliko roditelji žele da stupe u kontakt sa svojom decom- objasnio je direktor Lazine škole Milan Blagojević.


Postoje izuzeci kada je korišćenje telefona dozvoljeno, a to je isključivo za potrebe nastave kada je u pitanju tehnika i tehnologija, informatika, nastava likovne kulture, digitalni svet, u kontrolisanim uslovima i uz nadzor nastavnika.

-Prihvatili smo predlog učeničkog parlamenta škole da jedan dan, poslednji petak u mesecu, mogu da naprave đačke uspomene i fotografišu se za arhivu škole, takođe pod nadzorom nastavnika- istakao je Blagojević.

Interfon (Foto: Glas Podrinja)

U cilju povećanja bezbednosti, od ponedeljka je uvedena elektronska brava, te nema više potrebe za dežurnim učenicima. Preko video interfona kontrolišu se ulasci u školu i komunicira sa posetiocima.


Internim aktom propisane su mere u slučaju nepoštovanja odluke.
-Ukoliko kod učenika uoči telefon u rukama, bilo ko od zaposlenih- nastavnik, učitelj, direktor, PP služba, tog momenta se telefon oduzima uz revers, predaje se roditeljima revers i roditelj je obavezan da sutradan dođe i preuzme telefon. To je prva opomena. Ako se ponovi ista situacija kod istog učenika, sledi pedagoško- instruktivni rad s njim, sa pedagogom i psihologom i dalje smanjenje ocene iz vladanja ako se to bude učestalo ponavljalo- dodaje Blagojević.
D.D.

Najnoviji broj

20. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa