25. maj 2023.25. maj 2023.
Solarna elektrana (Foto: Glas Podrinja)

Solarna elektrana (Foto: Glas Podrinja)

Šabac dobio novu solarnu elektranu na krovu gradskog bazena

U okviru projekta prekogranične saradnje „Biosol +“ Grad Šabac je dobio novu solarnu elektranu kapaciteta 100 kilovata postavljenu na krovu gradskog bazena, a u koju je uloženo oko 90 hiljada evra. Ukupna vrednost projekta je 148.329 hiljada evra.
Ivana Čokanović, Aleksandar Pajić, Nenad Živanović, Nemanja Pajić (Foto: Glas Podrinja)

-Ovo je primer najbolje prakse kako se štiti životna sredina i ulaže u energetsku efikasnost. Grad Šabac je ponosan što da ćemo značajno smanjiti troškove za utrošenu električnu energiju na šabačkom bazenu. Ovo je nastavak projekta Biosol, jer smo se pokazali kao grad koji ima viziju i koji je sve svoje projekte na najbolji način ostvario u punoj funkcionalnosti. Na godišnjem nivou očekujemo da će oko 30 posto ukupne potrošnje električne energije preko solarne elektrane biti finansirano, odnosno smanjeni računi za bazen. Grad se na ovome neće zaustaviti i ulaganja u šabački bazen će se nastaviti u budućnosti- rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i dodao da je plan da se u narednom periodu nabavi šest električnih bicikala koji će se preko baterije puniti na solarne panele, kako bi se upotpunila turistička ponuda grada.


Projektni menadžer projekta „Biosol +“ i predsednik Skupštine Nemanja Pajić istakao je da Grad ima kapacitet da realizuje evropske projekte.
Foto: Glas Podrinja

-Ovo je nastavak projekta zato što smo se pokazali kao odgovoran partner. Mi smo u ovom projektu lider zajedno sa partnerima iz Hrvatske, Novom Gradiškom. Ovo je drugi projekat koji sa njima realizujemo, a oba se tiču energetske efikasnosti. Oni su zainteresovani i za neke buduće projekte koji su praktično slični. Takođe je važno da su svi naši projekti koje realizujemo održivi. Sav uložen novac će se vratiti za četiri godine, što je jako dobar pokazatelj. Sigurno ćemo raditi na tome da i drugi javni objekti u vlasništvu grada dobiju solarne panele, kako bismo smanjili račune za potrošnju električne energije. Pokazujemo te kapacitete i meni je posebno drago da je strategija grada takva da ćemo nastaviti sa ovim projektom- naveo je projektni menadžer Pajić.


Projekat Biosol + se sprovodi u saradnji sa Gradom Nova Gradiška i LAG Zapadna Slavonija, a u sklopu programa prekogranične saradnje Interreg IPA CBC Srbija- Hrvatska 2014- 2020.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa