1. jun 2023.1. jun 2023.
36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji Procesing 23 (Foto: Glas Podrinja)

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji Procesing 23 (Foto: Glas Podrinja)

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji Procesing 23 u CSU

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji Procesing 23 u organizaciji Društva za procesnu tehniku pri SMEITS-u i suorganizaciji Mašinskog fakulteta u Beogradu i SET Trebinje, održava se u četvrtak i petak u Centru za stručno usavršavanje Šabac.
(Foto: Glas Podrinja)

Povodom obeležavanja 85 godina od osnivanja hemijske industrije u Šapcu, Elixir Group je generalni pokrovitelj ovog skupa, u cilju podrške unapređenju stručnih znanja i inovacija, kao i doprinosa očuvanju duge tradicije. Biće predstavljeno 60 stručnih radova, planirana su četiri okrugla stola na različite teme, uz više od stotinu učesnika.

Teme Procesinga '23 vezane su za korišćenje energije u procesnim postrojenjima, energetsku efikasnost procesnih postrojenja, primenu obnovljivih izvora energije, korišćenje otpadne toplote procesa, zaštitu životne i radne sredine, upravljanje otpadnim materijalima u procesnoj industriji i rešenja za smanjenje emisije gasova staklene bašte iz procesne industrije.
Stefan Komazec (Foto: Glas Podrinja)

-Imamo veliki broj učesnika iz zemlje i inostranstva. Osim onoga što karakteriše sve skupove ovog tipa, sesija na kojima se prezentuju radovi, imamo nekoliko okruglih stolova sa temama koje su značajne za nas kao kompaniju, za javnost grada i širu javnost. Mi već dugi niz godina sarađujemo sa svim univerzitetima u Srbiji, (Novi Sad, Beogad, Niš), imamo profesore koji su angažovani na raznim vrstama projekata i iz te takve saradnje je proisteklo naše pokroviteljstvo. Veliki broj kolega i inženjera je objavljivao naučne radove na ovojna nekim drugim konferencijama prethodnih godina. Zaista negujemo kao kompanija tu vrstu spoja teorije i prakse. S druge strane, to se uklapa u naš korporativni razvoj. To su sve razlozi zbog kojih smo odlučili da budemo deo skupa i da skup bude u Šapcu, da grad bude domaćin. Razlog je i 85 godina tradicije hemijske industrije grada Šapca i povešćemo učesnike sutra u obilazak kompanije- rekao je direktor Elixir Zorke Stefan Komazec.
Prof. dr Aleksandar Jovović (Foto: Glas Podrinja)

Prof. dr Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta, predsednik Društva za procesnu tehniku SMEITS-a, naveo je da je to prilika za nove poslovne kontakte.

-Elixir je kao jedna, ne samo društveno, nego zaista tehnički, stručno odgovorna firma, pomogla organizaciju skupa. Smatrali smo da je jako važno da i sam skup bude negde gde je tako velika kompanija, gde joj je sedište. Ne samo zbog sedišta, već zato što sama kompanija ima veliki broj postrojenja, koja nekada imaju i svojih određenih problema. Elixir je sigurno jedna od firmi koje imaju najveći broj unapređenja u regionu, gradi nova, velika postrojenja, stalno ulaže u svoj i razvoj procesne industrije. Stvarno mislimo da bi bila dobra prilika, ne samo da se posavetuju sa stručnjacima raznih profila i branši, kako u oblasti životne sredine i procesne tehnike ovde, već i da ljudi iz branše cele Srbije, ali i regije, čuju kako izgleda jedna velika kompanija i šta su njeni veliki projekti. Ko zna, možda se izrodi mogućnost za neku saradnju, projekte, poslove itd- istakao je prof. dr Jovović.

Predsednik SMEITS-a Bratislav Blagojević napomenuo je da su ovakvi susreti važni za bolju budućnost privrede.
Bratislav Blagojević (Foto: Glas Podrinja)

-Moram da izrazim veliko zadovoljstvo da smo danas u Šapcu na organizaciji, na kongresu o procesnoj tehnici koji je praktično domaćin zahvaljujući i kompaniji Elixir Group koja je naš generalni pokrovitelj i partner u jednom ovako značajnom poduhvatu. To pokazuje da je trend u Srbiji prema daljoj saradnji i akademske zajednice Srbije u regionu i ono što predstavlja naše tehnološki napredne kompanije u svakom pogledu, a Elixir Group je jedna od takvih. Ta veza između nauke i istraživanja i istraživanja i proizvodnje u kompanijama koje imaju značajne istraživačke kapacitete, laboratorije itd, kao što je Elixir Group, jeste nešto što garantuje jako dobru budućnost ovog našeg privrednog ambijenta i svakolikog razvoja države- podvukao je Blagojević.
(Foto: Glas Podrinja)

Na svečanom otvaranju Procesinga 23 dodeljene su tri povelje: o priznanju izuzetnog doprinosa o procesnoj tehnici, za najbolji master rad i za najbolji rad na Procesingu 23. Elixir Group na Procesingu '23 predstavlja koncepte razvojnih projekata za unapređenja tehnoloških proizvodnih procesa u oblastima delatnosti kompanije, uvođenje novog poslovnog modela cirkularne ekonomije sa ciljem racionalizacije potrošnje prirodnih resursa, povećanja energetske efikasnosti i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa