1. jun 2023.1. jun 2023.
Predavanje za prvake (Foto: Glas Podrinja)

Predavanje za prvake (Foto: Glas Podrinja)

Predavanjem u "Nikolajevoj" počeo projekat uređenja zone škole

Projekat uređenja zone škole Savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca počeo je danas predavanjem na temu bezbednog ponašanja u saobraćaju u Osnovnoj školi "Nikolaj Velimirović". Ova škola, zajedno sa Ekonomskom školom "Stana Milanović" i Muzičkom školom "Mihailo Vukdragović" obratila se Savetu zbog problema koji deca imaju zbog toga što iz škole izlaze direktno na kolovoz.

Učili o bezbednom ponašanju u saobraćaju (Foto: Glas Podrinja)


Predavanja je odslušalo ukupno oko 100 učenika "Nikolajeve" škole. Na interaktivnom predavanju deca su mogla da probaju i virtuelne naočare kojima su simulirali kretanje u saobraćaju. Nakon predavanja dobili su i poklone koji su uključivali fluorescentne prsluke i narukvice, kako bi bili što uočljiviji u saobraćaju.

Nenad Jović (Foto: Glas Podrinja)


-Obuka je usmerena na prvake zbog toga što su oni najugroženiji u saobraćaju zbog toga što se tek upoznaju sa saobraćajnim propisima. Deca i na redovnoj nastavi uče o bezbednosti u saobraćaju i kako da se ponašaju. Pored toga imamo odličnu saradnju sa Savetom za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćajui kroz projekat Pažljivko deca svake godine prolaze obuku vezanu za ponašanje u saobraćaju. Ove godine Pažljivkova smotra organizovana je u našoj školi, rekao je Nenad Jović, direktor OŠ "Nikolaj Velimirović".



Selena Vilotić (Foto: Glas Podrinja)


-Učili smo o tome kako da se bezbedno ponašamo u saobraćaju i sačuvamo svoj život. Moramo da budemo uvek skoncentrisani i pažljivi, naročito ako nema trotoara, tada moramo posebno da pazimo da nas ne udari automobil. Naočaer su mi bile baš super. Kada je mrak važno je da nosimo prsluk i narukvicu koji svetle i nikako da ne nosimo crne jakne, crne pantalone, nego što svetlikju odeću da se bolje vidimo, objasnila je Selena Vilotić, učenica prvog tri.


Velika podrška Saobraćajne policije (Foto: Glas Podrinja)


Realizacija projekta podrazumeva preuređenja u zoni školi kojom će se napraviti sigurna zona kretanja za učenike. Projekat je rađen na osnovu ankete među roditeljima učenika i istraživanja u koja su bili uključeni i nastavnici i deca.

Sandra Mićić (Foto: Glas Podrinja)


-Na adresu Saveta stigla je molba tri škole za prilagođavanje zone škole većem broju učenika u odnosu na onaj koji je prvobitno bio. Po završetku projekta zona škole biće prilagođena deci, kao učesnicima u saobraćaju i biće mnogo funkcionalnija kada je bezbednost dece u pitanju. Odeljenje saobraćajne policije Policijske uprave Šabac uključeno je u sve aktivnosti gradskog Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju i podrška su nam u realizaciji svih projekata. Jedan deo obuke uči decu da je policijac njihov drug u saobraćaju i da treba da mu se obrate kada nisu sigurni da mogu bezbedno da dođu do svoje kuće, rekla je Sandra Mićić, član Saveta.

-Predavanje su imala deca prvog razreda, ona koja su došla iz predškolskog. Poenta rada Saveta i jeste da postoji kontinuitet rada na temu saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja. Oni su već savladali osnovne pojmove u predškolskom, a učitelji su to nadogradili. Cilj nam je da imamo kontinuitet od predškolskog, sve dok ne dobiju vozačke dozvole. Time održavamo i podržavamo viziju Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, a to je nula poginule dece u saobraćaju. Šabac je grad koji nema dece školskog uzrasta stradale u saobraćaju, rekla je Sandra Mićić.
M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa