5. jun 2023.5. jun 2023.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Obeležena slava grada Šapca - Druge Trojice

Toržestveno, Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, koju je služio Njegovo Preosveštvenstvo Vladika šabački g. Jerotej, svečanom litijom gradskim ulicama i rezanjem slavskog kolača, danas je obeležena slava grada Šapca – Druge Trojice.

Glas Podrinja

Nekoliko stotina vernika, carsko i oltarsko sveštenstvo okupilo se danas da proslavi gradsku slavu - predstavnici Gradske uprave, vojske, policije, građani iz svih sfera društvenog života, kao i učenici šabačkih škola.
Glas Podrinja

Tačno u podne, krenula je svečana litija centralnim gradskim ulicama, u kojoj je nošena ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i mošti Svetog vladike Nikolaja i Svetog Teodora Tirona. Krst je nosio istaknuti sportista Branko Lagundžić.
Svečana litija/Glas Podrinja

Ispred zgrade Gradske uprave, osvećeni su i prerezani slavski darovi.
Rezanje slavskog kolača ispred zgrade Gradske uprave/Glas Podrinja

Na raskrsnici ulica Stojana Novakovića i Koste Abraševića služena je jektenija i blagosiljan narod.
Glas Podrinja

Po povratku u šabačku portu, kod spomen-kosturnice čitano je jevanđelje, a Vladika Jerotej čestitao je sugrađanima slavu i održao prigodnu besedu.
Njegovo Preosveštenstvo Vladika šabački Jerotej/Glas Podrinja

- Praznik Trojice rođendan je Crkve Hristove u kojoj se spasavaju svi narodi bez obzira gde žive, kojim jezikom govore, kakva im je boja kože ili kakvih su bioloških ili socijalnih karakteristika. Verujemo da svi narodi treba da napreduju ekonomski, socijalno, pre svega, duhovno, u svojoj kulturi, jeziku, folkloru i svim drugim osobenostima koje im je dao Bog da bi se razlikovali jedni od drugih i raznolikošću obogaćivali, doprinosili lepoti života na zemlji, istakao je Vladika Jerotej i dodao da bi i pojedine oblasti i krajevi trebalo da razviju svoje običaje, svoju kulturu koja ih odlikuje, u istom narodu, a sve u slavu Božju, a na spasenje ljudi. - Mi Šapčani sa ponosom osećamo da nema lepših viteških običaja od onih u našoj, hajduk Stankovoj i Jankovoj Mačvi, da nema lepših narodnih nošnji, pesama i igara, plemenitijih i junačkijih ljudi i žena od Šapčana i Šapčanki, Poceraca, Mačvana, junačkijeg i mučeničkijeg grada od našeg Šapca. To je zato što smo mi iz našeg divnog i ljubljenog kraja u svim vremenima čuvali u srcu Hrista Boga i bili verni Crkvi Njegovoj.
Glas Podrinja
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa