5. jun 2023.5. jun 2023.
SPC

SPC

Patrijarhu srpskom Porfiriju danas uručeno najviše odlikovanje MPC - Ohridske arhiepiskopije

Patrijarhu srpskom Porfiriju danas je u Hramu Svete Sofije u Ohridu uručen orden Svetog Klimenta Ohridskog, najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, saopštila je SPC.

Odlikovanje je dodeljeno na liturgiji kojom je obeležena prva godišnjica kako je patrijarh Porfirije, u skladu sa odlukom Sabora SPC, uručio tomos o autokefalnosti arhiepiskopu Stefanu.

"Ne postoji više crkava, već postoji samo jedna Sveta, Saborna i Apostolska Pravoslavna Crkva. Naravno, postoje organizacije i administracije episkopija i mitropolija autokefalnih Crkava, ali svaka ta autokefalna Crkva, oslanjajući se na Hrista kao glavu, u neraskidivom je jedinstvu sa svim drugim pomesnim Crkvama", rekao je srpski patrijarh i dodao da je da je Crkva "iznad svakih podela, iznad postavljanja bilo kakvih granica".

Podsećamo da se MPC pre više od 50 godina samovoljno izdvojila iz okrilja SPC, gde je imala autonomni status, u potpuno samostalni, što ostale pravoslavne crkve nisu priznale. Nakon što je MPC odbijala da se vrati u autonomni status, formirana je Pravoslavna ohridska arhiepiskopija (PAO) kao autonomna u okviru SPC.

Sabor SPC je na ovogodišnjem zasedanju saopštio da je "doneo odluku o integrisanju PAO u Sinod MPC u skladu sa sveštenim kanonima i Ustavima naše dve pomesne Crkve, kao i ranije postignutim dogovorom Sinoda sve tri crkvene strukture".



GP

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa