Info

25. jul 2023.25. jul 2023.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Pocerski Metković dobio optički internet

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić danas su sa gradonačelnikom Šapca dr Aleksandrom Pajićem obišli Pocerski Metković, povodom završetka radova na uvođenju optičke mreže u okviru Projekta izgradnje širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima republike Srbije koju organizuje resorno ministarstvo.
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović sa gradonačelnikom Šapca dr Aleksandrom Pajićem/Glas Podrinja

- Danas u Pocerskom Metkoviću obeležavamo mali jubilej – ovo je trideseto selo koje je dobilo brzi internet u okviru kapitalnog projekta Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Nama je cilj da do kraja 2025 godine gotovo sva sela u Srbiji budu povezana na brzi internet i zato smo obezbedili sredstva u iznosu od preko 100 miliona evra za izgradnju optičke infrastrukture. Do kraja 2025 izgradićemo oko 4.700 kilometara optike da bismo u više od 700 sela u Srbiji da bismo povezali isturena odeljenja osnovnih škola i omogućili brzi internet u preko 120 hiljada domaćinstava, istakao je ministar Jovanović i dodao da je ovo leto iskorišćeno kao velika radna akcija - U toku je izgradnja optičke infrastrukture u 75 sela u Srbiji, do kraja ove godine završićemo prvu fazu koja obuhvata oko 125 sela, a do kraja 2025 godine sva sela Srbije imaće brzi internet.
Ispred Osnovne škole Laza K. Lazarević U Pocerskom Metkoviću/Glas Podrinja

Direktor Telekoma Srbija izrazio je veliko zadovoljasto i zahvalnost ministru i vladi Srbije zbog ovog projekta koji pokriva ruralna područja.
- Telekom Srbija do sada je uložio preko 500 miliona evra u izgradnji optičke mreže i oko 1,4 domaćinstava već ima mogućnost brzog interneta u gradovima. Zahvaljujući ovom projektu pokrivamo i udaljena sela optikom. Do 2025. godine, postavićemo Srbiju u rang najrazvijenijih zemalja sa optičkim internetom, koji je preduslov budućeg razvoja Četvrte industrijske revolucije. Zahvaljujem svim meštanima koji su pokazali veliko interesovanje za naše usluge i ministarstvu i vladi Srbije koji će raditi ovaj projekat naredne tri godine, istakao je direktor Lučić.

Gradonačelnik Pajić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog činjenice da se Pocerski Metković našao među prvih 30 lokacija koje su dobile širokopojasni internet.
- Osnovna škola „Laza K Lazarević“ ima nešto više od 20 učenika, ali mi brinemo o svakom učeniku i jako nam je važno da imaju iste uslove koje imaju učenici na gradskom području. Pored ovog sela, čitava teritorija Grada Šapca uskoro će biti pokrivena optičkim internetom, zahvaljujući Ministarstvu informisanja i telekomunikacija i Telekomu Srbija. Zahvaljujem Vladi Srbije, kao i meštnima Pocerskog Metkovića koji su imali strpljenja za sva obećanja Grada Šapca. Mnogo toga smo uradili i još ćemo mnogo toga uraditi u godinama koje dolaze izjavio je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.
Glas Podrinja

Postoji nekoliko razloga za brzi internet u Srbiji. Prvi je elektronska uprava, gde smo, kao država, napravili velike rezultate. Građani mogu da komuniciraju sa javnom upravom putem mobilnog telefona, ili računara, mnogi upisuju svoju decu u škole i vrtiće putem interneta, koriste uslugu eAgrar, poručuju elektronski izvode iz matičnih knjiga... Drugi veliki razlog je taj što i najmanja isturena odeljenja osnovnih škola mogu da budu prikačena na internet, što omogućava digitalnu nastavu i digitalne udžbenike, kao i programiranje i časove informatike i računarstva na isti način koji imaju deca u velikim gradovima. Treći bitan razlog je elektronska trgovina koja omogućava da se pokrene posao i u selima, što će doprineti odluci mnogih da ostanu na selu i rade putem interneta, da na taj način prodaju poljoprivredne i druge proizvode i da na selima realizuju biznis. Četvrti razlog je što zahvaljujući Telekomu Srbije koji je naš partner i koji nas prati u celom ovom projektu, meštani u selima dobijaju na stotine televizijskih kanala, mogućnost da prate kulturne, sportske i druge sadržaje i da uživaju u svim mogućnostima koje donosi Četvrta industrijska revolucija.
(Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović)

Direktor škole „Laza K Lazrević“ Milan Blagojević izrazio je zahvalnost zbog projekta „koji je višestruko značajan za sve učenike škole, kao i meštane sela, za bolji i produktivniji rast privrede“.
Optički internet od velike je važnosti za učenike i meštane sela/Glas Podrinja
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa