8. avgust 2023.8. avg 2023.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Svečani prijem za učesnike „Bogatfesta“

Međunarodni festival folklora „Bogatfest“, peti po redu, okupio je od 5. do 8. avgusta ansamble iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Meksika i Litvanije. Svečani prijem za učesnike priredio je predsednik Opštine Milan Damnjanović.

On je pozdravio goste i poželeo im toplu dobrodošlicu, rekavši im da su uveličali izuzetno značajan kulturno- turistički događaj za lokalnu zajednicu.
Milan Damnjanović (Glas Podrinja)

-Opština Bogatić svim srcem podržava programe i projekte koji zbližavaju ljude i pružaju im šansu da se upoznaju sa istorijom i kulturnom baštinom drugih naroda. Svim ljudima, a posebno mladima, je potrebno mnogo više ovakvih susreta, jer to je najbolji način da upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i da kroz pesmu i igru brišu granice i predrasude, steknu prijateljstva koja će trajati godinama. Raduje nas da naš Bogatfest iz godinu u godinu privlači sve veći broj učesnika iz različitih zemalja, kao i publike. Želim da u ovim festivalskim danima upoznate Bogatić i naš kraj, obiđete naše turističke lokalitete, uverite se u gostoprimstvo naših sugrađana, ljudi otvorenog duha i srca. Bogatić je poznat po kosmopolitskom duhu. Otvoreni smo za nove kulture, ljude, druženje i bez predrasuda učimo o vašim kulturama. Hvala vam što ste nam omogućili da u prethodnih nekoliko dana, prepuni entuzijazma i pozitivne energije, uživamo u promociji pesme igre i multikulturalnosti- poručio je Damnjanović.

Glas Podrinja

Festival se razvija iz godine u godinu, a interesovanje inostranih grupa za učešće je veliko. Neguje multikulturalnost i ima za cilj da promoviše kulturu i tradiciju folklornih grupa iz različitih zemalja i kontinenata.
Ivan Ostojić (Glas Podrinja)

-Ove godine, kao i prethodnih, imamo atraktivne goste iz inostranstva, došli su nam folklorni ansambli iz Litvanije, Grčke, Meksika, Bosne i Hercegovine i tu je „Đido“ kao domaćin Bogatfesta. Folklorni ansambli su na poligonu Osnovne škole „Mika Mitrović“ izveli jako lepe koreografije, igre iz svoje zemlje i prikazali svoje običaje. Takođe smo imali prvi put prezentaciju tradicionalnih kuhinja zemalja učesnika, što je bilo jako posećeno. Publika iz Bogatića uživala je u ukusima raznih krajeva sveta. Sajam narodne radinosti kao prateći deo programa je ove godine trajao dva dana, imali smo 14 posećenih štandova. Prodavci su zadovoljni otišli uz Bogatića. Veliki solistički koncert u Bogatiću, na velikoj sceni, 7. avgusta priredio je naš poznati izvođač Zoran Danilović Krpica sa svojim prijateljima, maestrom na harmonici Ljubišom Pavkovićem i Milovanom Milovanovićem Zekom iz Bogatića na violini- rekao je direktor Kulturno- obrazovnog centra Bogatić Ivan Ostojić.

Glas Podrinja

Zbog problema s vizom, izostali su gosti iz dve zemlje učesnice- Burundi i Panama. Svaki učesnik festivala dobio je priznanje, a domaćini i gosti razmenili su poklone i suvenire. Tradicionalno, predviđen je vatromet za kraj manifestacije, čiji je pokrovitelj Opština Bogatić, a organizatori Kulturno- obrazovni centar i Folklorni ansambl „Đido“.
D.D.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa