Mikrotalasne rerne su veoma zgodne i štede dosta vremena u kuhinji. Međutim, od velike važnosti je posuda u kojoj stavljate hranu na termičku obradu. Zašto nije sva plastika bezbedna u mikrotalasnoj, i zašto se stari porcelan u njoj može razbiti – čitajte u nastavku članka!
Kako radi mikrotalasna rerna? Da biste shvatili zašto neki materijali mogu u mikrotalasnu, a neki ne, morate razumeti princip njenog funkcionisanja. Elektromagnetni talasi se generišu unutar pećnice, i pokreću molekule vode u hrani da se kreću vrtoglavom brzinom. Pošto dolazi do trenja među molekulima, stvara se toplota, i posuda se zagreva. Da li je neki materijal pogodan za upotrebu u mikrotalasnoj rerni zavisi od toga da li na njega mogu uticati elektromagnetni talasi, ili ne. Da li sva plastika može u mikrotalasnu? Treba znati da nije svaka plastika pogodna za mikrotalasnu pećnicu, i da moramo obratiti pažnju na oznaku proizvođača. Nažalost, ne postoji jedinstveno označavanje posuđa za ovu namenu, pa nam često prikazani piktogrami nisu najjasniji, ili oznake potpuno izostanu.
Kako da saznamo da li je neka posuda pogodna za mikrotalasnu ili ne? Uradite eksperiment! Potrebna vam je jedna proverena posuda, pogodna za mikrotalasnu rernu, i posuda za testiranje. Proverenu posudu napunite sa 250 ml hladne vode, a test-posudu ostavite praznom. Ubacite obe u pećnicu, na najviše jedan minut, uz maksimalnu snagu. Zatim otvorite mikrotalasnu i pažljivo opipajte praznu posudu. Ako je topla ili vruća – nije pogodna za upotrebu u mikrotalasnoj rerni!
Dakle, postoji plastika koja se u mikrotalasnoj topi i deformiše, i plastika pogodna za ovu upotrebu. Kako možemo znati koja je koja? Pre svega, uvidom u oznake proizvođača, a ukoliko oznake ne postoje ili su nejasne – uradite prethodnu proveru! Zašto porcelan u mikrotalasnoj rerni puca? Porcelanski tanjiri se uvek mogu staviti u mikrotalasnu. Preduslov za to je da budu neoštećeni, jer ukoliko već postoje pukotine, u njima se može nakupiti vlaga, čiji se molekuli pri zagrevanju šire, i izazivaju pucanje porcelana. Staklene posude uglavnom nisu problem, jedino veoma tanki komadi posuđa ne mogu izdržati veću toplotu. Keramičko i glineno posuđe je apsolutno neprikladno zbog svojih hrapavih površina, u kojima se može nakupljati tečnost.
Možemo li staviti metalnu kašiku u mikrotalasnu? Ne, nikako! Metalni pribor za jelo, posude od nerđajućeg čelika, aluminijumske činije, i sve drugo od metala, držite dalje od mikrotalasne pećnice. Metal se zagreva brže od same hrane, pa može doći do varničenja i električnog pražnjenja, koji mogu napraviti veću štetu. Vodite računa i o porcelanskom i staklenom posuđu koje ima zlatnu ili srebrnu ukrasnu borduru, jer je efekat isti. Ovi tanki slojevi metala se mogu čak i istopiti, i dospeti u hranu.
Sme li mleko u mikrotalasnu? Da, sve dok je u odgovarajućoj šolji, bez metalne kašike. Debela šoljica za kafu je odlična, jer toplota kroz nju ne prolazi tako brzo kao kroz plastičnu, i manja je verovatnoća da će mleko proključati.
Šta nikako ne treba stavljati u mikrotalasnu pećnicu? Pored navedene neodgovarajuće plastike i metalnih elemenata, takođe drvo, papir i polistiren ne spadaju u ovu rernu. Gasne boce, i druge dobro zatvorene predmete, takođe nikako ne stavljati u mikrotalasnu, jer se sadržaj širi i može doći do eksplozije posude. Ovo važi i za bezbedne posude sa poklopcima – uklonite ih! Na taj način zraci mogu bolje da prodru u hranu i brže je zagreju, a vodena para koja nastaje pri zagrevanju može nesmetano da ode. Izuzetak predstavljaju posebni poklopci za zaštitu od prskanja, namenjeni posebno za mikrotalasnu rernu.
Da zaključimo – mikrotalasna rerna je neophodna ispomoć u svakoj kuhinji, samo je treba pravilno koristiti. U početku ćete verovatno uvek razmišljati o tome da li je neka posuda prikladna ili nije, dok kasnije svaka domaćica obično odredi nekoliko posuda isključivo za tu namenu, i nema greške! Napominjemo da i ostale članove domaćinstva treba informisati o upotrebi mikrotalasne, posebno decu, jer nikada ne znamo kada će nekom zatrebati brzinsko podgrevanje hrane ili mleka. Foto: Freepik