Info

12. septembar 2023.12. sep 2023.
U četvrtak počinju Čivijada, Čivijaški karneval i Vašar

U četvrtak počinju Čivijada, Čivijaški karneval i Vašar

Na konferenciji u Gradskoj kući najavljeni su 55. Čivijada, najmasovniji do sada Čivijaški karneval i najpoznatiji brend Šapca Vašar. Moto ovogodišnje Čivijade i Čivijaškog karnevala je "Ljubav se spušta u grad".

Čivijaškim časom u osnovnim školama, u četvrtak u 7.30, počeće "Belosvetski vašar humora i satire". Karnevali će ove godine imati više od 3.000 učesnika, a Vašar će, zbog velikog interesovanja, kako izlagača, tako i posetioca, imati dva nova hektara prostora.

Dušan Simić


Dušan Simić, direktor Turističke organizacije Šapca istakao je da su spremni da dočekaju sve goste koji će u Šabac doći od 14. do 23. septembra.

-Od 19.30 u četvrtak, u sali Narodnog muzeja, otvaramo izložbu aforizama, satiričnih priča i karikatura koje su pristigle na ovogodišnji konkurs i proglašenje pobednika 55. Čivijade. Inauguracija novog predsednika, glumca Marka Gvera, organizovaće se u petak, na bini kod Trezora, oko 18.00 časova, u okviru Dečjeg karnevala. Verujem da dobijamo predsednika koji će konačno ispuniti sve naše želje i obećanja, za razliku od prethodnih predsednika Čivijaške republike. Očekuje nas i Čivijaški dobošar koji će najaviti Čivijadu, proći kroz Pešačku zonu, videti se sa čivijaškim građanstvom, kao i tradicionalne čivijaške utakmice u malom fudbalu. Sinergija sa Karnevalom i Vašarom predstavlja praznik ljubavi, osmeha i dobrog raspoloženja, rekao je Dušan Simić.

Ovogodišnji karnevali imaće više od 3.000 učesnika. Samo za Karneval beba i trudnica prijavljeno je 700, dok će u Dečjem karnevalu prošetati oko 800 mališana. Predškolska ustanova "Naše dete" predstaviće se sa 1.050 cvetića.

Raduško Janković


-Prvog dana, u četvrtak, je otvaranje: Karneval kućnih ljubimaca, finale Šampitijade, proglašenje princeze i kraljice Karnevala, Mis sekica i mister batica. Veliki Karneval predškolaca je u petak u 12.00 sati, a u 17.00 časova Dečji karneval u kom su deca iz osnovnih škola i privatnih vrtića. Velika međunarodna povorka nas očekuje u subotu sa nikada većim brojem grupa. Gosti dolaze iz Nemačke, Holandije, Belgije, Italije, Francuske, TUrske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, naveo je Raduško Janković, kooridnator Karnevala.

Događaj koji ne treba najavljivati i po kom je Šabac poznat širom sveta jeste Šabački vašar. Zakup mesta počinje u četvrtak u 7.00 ujutru, a nakon toga i postavljanje tezgi. Trajaće do 23. septembra, a organizatori već prvih dana očekuju veliki broj gostiju, kako zbog gostiju koji su u Šapcu zbog Karnevala, tako i zbog toga što je vikend.

JKP "Stari grad" zadužen je za organizaciju i pripremu lokacije, koja je kompletno opremljena.

Milica Ranković


-Vašar i ove godine organizujemo na tradicionalnoj lokaciji, na Mihajlovcu. Trajaće punih devet dana. Sve je spremno. Zakupce očekujemo u četvrtak u ranim jutarnjim časovima, a mi ćemo biti tu za njih sve dok bude postojalo interesovanje. Povećali smo kapacitet mesta za dva hektara, tako da će biti i više sadržaja i veća ponuda za naše posetioce. Očekujemo ove godine najmanje 300.000 posetilaca, a moguće je da dostignemo i cifru od 500.000, kaže Milica Ranković iz JKP "Stari grad".

Program Čivijade:



Četvrtak:
7.30: Čivijaški čas u OŠ „Nata Jeličić“, OŠ „Janko Veselinović“, OŠ“Jevrem Obrenović“ i OŠ“Stojan Novaković“
17.00: Škola primenjenih umetnosti – Memorijalna izložba Miloš Simić
19.00: Ispred Gradske uprave – podizanje karnevalske zastave
19.30: Narodni muzej Šabac – Otvaranje izložbe i proglašenje pobednika za najbolju karikaturu, aforizme i satiričnu priču
20.00: Trg šabačkih žrtava – Nek'se točak sreće pokrene:
Šapitijada;
Mis sekica i mister batica;
Karneval kućnih ljubimaca;
Nastupi šabačkih KUD-ova
Petak:
9.00: Promocija Evropskih karnevala u školama i vrtićima
10.00: Pešačka zona – Čivijaški dobošar
12.00-13.00: Trg šabačkih žrtava – Karnevalski vozić uz učešće dece iz Pu „Naše dete“
13.00: Stari grad – Čivijaško krčkanje
17.00: Bina kod Trezora – Dečji karneval
18.00: Bina kod Trezora – Promocija predsednika Čivijaške republike
20.00: Bina na Trgu šabačkih žrtava – Petak u dobrom ritmu: orkestar Pihalna godba iz Dornave;
Orkestar Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“;
Plesni studio „Step by step“
Subota:
10.00: Pešačka zona – Čivijaški dobošar
11.00: Teren Sokolskog doma – Čivijaške utakmice u malom fudbalu
17.00: Karneval trudnica i beba
18.00: Bina na Trgu šabačkih žrtava – Veliki međunarodni karneval
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa