21. septembar 2023.21. sep 2023.
Tim koji je realizovao izložbu (Foto: Glas Podrinja)

Tim koji je realizovao izložbu (Foto: Glas Podrinja)

Hoćemo li na vašar?

Postavka "Tradicija vašara u Srbiji" svečano je otvorena u Narodnom muzeju u Šapcu. Izložba je zajednički projekat ustanova kulture iz Srbije. Ideja je bila da se kroz interesantnu postavku prikaže istorijat vašara.

Na izložbi su reprodukovane fotografije, pisana i audio-vizuelna građa iz fondaćova različitih institucija.

-Tokom prethodnih decenija etnolozi zaposleni u muzejima su prikupili vrednu građu o najznačajnijim vašarima na našim prostorima, a mnogi to čine i danas. Radi se o arhivalijama, fotografijama i video zapisima nastalim od sredine 20. veka do današnjih dana. Izložba „Tradicija vašara u Srbiji“ nastala je sa idejom da se deo ove građe objedini i prikaže najširoj javnosti . Takođe, želja nam je bila i da promovišemo praksu zajedničkog rada u oblasti prezentacije kulturnog nasleđa -istakla je koordinatorka projekta Ivana Jovanović Gudurić.
Foto: Glas Podrinja


U projektu su učestvovali Etnografski muzej u Beogradu, Muzej Vojvodine, Narodni muzej Šumadije, Narodni muzej Zrenjanin, Narodni muzej Valjevo, Narodni muzej Zaječar, Narodni muzej Krajine, Narodni muzej Kruševac, Narodni muzej Čačak, Narodni muzej Šabac, Zavičajni muzej Ruma, Narodni muzej Pančevo, Zavičajni muzej Paraćin, Muzej Staro selo Sirogojno, Zavičajni muzej Knjaževac, Istorijski arhiv „Timočka krajina“, Narodni muzej Kraljevo, Muzej Ponišavlja Pirot, Muzej „Ras“ Novi Pazar, Istorijski arhiv u Pančevu.

Postavka je otvorena do 12. oktobra.
Aleksandra Jovanović i Ivana Jovanović Gudurić (Foto: Glas Podrinja)


Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i javnog informisanja Republike Srbije.
Foto: Glas Podrinja

Najnoviji broj

7. decembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa