29. septembar 2023.29. sep 2023.
Evropska noć istraživača (Glas Podrinja)

Evropska noć istraživača (Glas Podrinja)

Svet nauke kroz radionice u Evropskoj noći istraživača

U okviru Evropske noći istraživača u Šapcu ispred stare robne kuće priređene su radionice. Nedelju istraživača u saradnji sa Centrom za promociju nauke organizuje Centar za stručno usavršavanje Šabac tokom poslednje sedmice septembra. Cilj projekta je popularizacija nauke i njeno približavanje građanima.
Ivana Bogićević- prva levo (Glas Podrinja)

-Ovogodišnji slogan Evropske noći istraživača je „Javna nauka i svetlost nauke“, tako da je naša ideja bila da radionice za samu Evropsku noć istraživača koja se uvek održava poslednjeg petka u septembru, budu javne, u pešačkoj zoni, da bi svi prolaznici mogli istovremeno da budu i učesnici. Geološki vremeplov, u okviru kojeg imamo goste iz Prirodnjačkog muzeja Svilajnac koji će predstavljati nastanak vulkana i doba dinosaurusa, vaspitače iz PU „Naše dete“ u radionici „Od tačke do linije“ sa kojima imaju priliku da slikaju pomoću tradicionalne Ebru tehnike slikanja na vodi, profesorka iz Stručne hemijske i tehničke škole koja radi oglede i Hemijski semafor. Istovremeno, u dvorištu Kulturnog centra Šabac održavaju se dva predavanja za srednjoškolce na temu PM čestica i Teorije igara u okviru Evropske noći istraživača- rekla je Ivana Bogićević iz Centra za stručno usavršavanje Šabac.

Glas Podrinja

Milena Vukašinović iz Prirodnjačkog centra u Svilajncu istakla je da su prikazali mali deo fosila koji su doneli, a posebnu pažnju je privukao virtuelni dinosaurus.
Milena Vukašinović- desno (Glas Podrinja)

-Imamo devet stalnih postavki koje obuhvataju teme iz biologije, geografije, razne stvari. Mi smo doneli od svega pomalo, i kosti dinosaurusa, pošto su oni velika tema kod nas. Jedan veliki deo, Dino park, ima 30 replika dinosaurusa. Tu smo da pokažemo eksperimente- kako se radi lava lampa ili erupcija vulkana, što je u skladu sa našom temom, a deci je to interesantno. Prirodnjački centar je digitalizovan, svi eksponati imaju QR kodove i njihovim skeniranjem možete na tri različita jezika da saznate sve o izložbama. Imamo i toteme i aplikaciju za to. Skeniranjem koda vidimo virtuelnog dinosaurusa, diplodocusa- navela je Milena.

Glas Podrinja

Profesorka Stručne hemijske i tekstilne škole u Šapcu Vesna Savatić predstavila je radionicu Hemijski semafor.
Vesna Savatić (Glas Podrinja)

-Ovim povodom izvodimo dva ogleda. U okviru prvog posetiocima pokazujemo kako hemijske supstance uz pomoć naših indikatora menjaju boju od žute i zelene do crvene. Ogledom ćemo podsetiti prolaznike na važnost bezbednosti u saobraćaju, kako se ponaša na semaforu. Drugi ogled, „Hemijski vulkan“, prikazuje hemijsku erupciju, što je zanimljivo najmlađim posetiocima. Tu su devojčice iz ekološke sekcije koje će izvesti još neke oglede- napomenula je Savatićeva.

Glas Podrinja

U kreativnim sadržajima su učestvovali učenici Stojanove i Vukove škole. Pokretnu radionicu „Potraga za muzičkim blagom grada Šapca“ realizovale su profesorke Snežana Šalai Tibor i Snežana Popović, gde je pobednička ekipa nagrađena.
Glas Podrinja

Šabac 14. put učestvuje u Evropskoj Noći istraživača. Centar za stručno usavršavanje sa Centrom za promociju nauke sarađuje od 2016. godine, a tokom ove realizovaće sedam zajedničkih projekata.
Glas Podrinja

Glas Podrinja
D.D.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa