19. oktobar 2023.19. okt 2023.
Gradonačelnik Šapca, predsednik Skupštine grada, muzejska savetnica i direktorka Narodnog muzeja u Šapcu na svečanom otvaranju postavke(Foto: Glas Podrinja)

Gradonačelnik Šapca, predsednik Skupštine grada, muzejska savetnica i direktorka Narodnog muzeja u Šapcu na svečanom otvaranju postavke(Foto: Glas Podrinja)

Svečano otvoren 66. oktobarski salon u Šapcu (foto + video)

U Narodnom muzeju u Šapcu svečano je otvoren 66. oktobarski salon. Najstarija likovna smotra u gradu na Savi okupila je brojne stvaraoce, ljubitelje i poznavaoce umetnosti. Žiri u sastavu dr Đorđe Stanojević, Božidar Plazinić i Dušan Đukarić za postavku odabrali su 76 umetnika i 82 rada.

Kako je istaknuto u obrazloženju žirija, sve odluke su donete jednoglasno.
Dragiša Marinković i Tatjana Marković (Foto: Glas Podrinja)

Nagrada za slikarstvo pripala je Dominiki Morariu za rad „Bez naziva“, dok je Željka Momirov nagrađena za skulpturu „Putovanje II“, Kristina Pirković ponela je priznanje za rad na papiru „Vartolomejska noć I“, kao i Dragiša Marinković za „Prolaznost, uticaj prirodnih faktora na papirnu podlogu“.

Nagrada mladom umetniku „Igor Belohlavek“ pripala je Urošu Lukiću za sveukupan rad, pregalaštvo.

Muzejska savetnica Narodnog muzeja i istoričarka umetnosti Tatjana Marković na svečanom otvaranju postavke istakla da tradicija nije samo trajanje Oktobarskog salona, već kvalitet, istrajnost i različite umetničke poetike iz decenije u deceniju.

-Tokom godina trudili smo se da ne izgubimo ono što je najvažnije, a to je sadašnji trenutak i veza sa savremenom umetnošću. Svakog oktobra u okviru postavke Salona posetioci mogu sagledati nova umetnička dela i stvaraoce, a samim tim i steći uvid u likovnu scenu Srbije - istakla je Marković i naglasila da Oktobarski salon počiva na revijalnosti, ali i dijalogu kao suštinskom elementu postavke.
Foto: Glas Podrinja

-Postoji dijalog između različitih autora koji izlažu na Salonu. Treba spomenuti da je svaki od njih drugačiji, sa osobenim stilom izražavanja i stvaranja, te je i njihova komunikacija značajna za svet umetnosti. Naravno, kada govorimo o dijalogu, ne možemo zanemariti interakciju između umetnosti i posmatrača. Finalno tu je i stručna javnost, selekcioni žiri, ali i svi oni koji čine da Salon traje i bude prepoznatljiv - zaključila je Marković.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić naveo je da Oktobarski salon poseduje kvalitet, ali i da grad neguje umetničku scenu vrednu pažnje.

-Ponosan sam što sve ustanove kulture u gradu svojim programima okupljaju posetioce i publiku sa istančanim ukusom. Imali smo priliku da pogledamo sjajne izložbe i sadržaje koje nije bilo moguće videti u drugim gradovima. Zahvaljujem se svima koji predano rade u ustanovama kulture u Šapcu. Moram da pomenem i sjajne šabačke umetnike nosioce značajnih priznanja i nagrada. Nadam se da će i u budućnosti Salon biti još kvalitetniji i okupljati dobre umetnike.




M. Ž. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa