20. oktobar 2023.20. okt 2023.
ZZJZ Šabac

ZZJZ Šabac

Danas (20. oktobar) Svetski je dan osteoporoze

Svetski dan osteoporoze koji se obeležava svake godine 20. oktobra, posvećen je podizanju globalne svesti o prevenciji, dijagnostici i lečenju osteoporoze i srodnih muskuloskeletnih bolesti.

Širom sveta, svaka treća žena i svaki peti muškarac starosti 50 i više godina doživeće prelom kostiju koji je nastao kao posledica osteoporoze. Osteoporoza uzrokuje da kosti postanu slabe i krhke, tako da se lako lome – čak i kao rezultat manjeg pada, udarca, kijanja ili iznenadnog pokreta. Prelomi uzrokovani osteoporozom mogu biti opasni po život i glavni uzrok bola i dugotrajnog
invaliditeta.

Osteoporoza je bolest koštanog sistema koja se definiše narušavanjem strukture koštanog tkiva, što za posledicu ima sklonost ka nastanku preloma. Ova bolest pogađa 10 odsto svetske populacije.

Faktori rizika za nastanak osteoporoze su pored genetskog, koji je i najdominantniji, niska telesna masa, pušenje, alkoholizam, loša ishrana, nedostatak vitamina D, poremećaji ishrane, nedovoljno fizičke aktivnosti, česti padovi. Pored njih, na kvalitet koštanog tkiva utiču i godine, rasna pripadnost, ženski pol, prethodni prelomi kao i rana menopauza (pre 45 godina), odnosno, estrogenski deficit.

Smatra se da su fizička aktivnost, unos proteina, vitamina D i kalcijuma, kao i izbegavanje štetnih navika, poput konzumiranja alkohola i cigareta, mere prevencije u nastanku ove bolesti.

5 KORAKA DO ZDRAVIH KOSTIJU I BUDUĆNOSTI BEZ PRELOMA
1. VEŽBA
Redovno vežbajte – održavajte pokrete kostiju i mišića
Najbolje su vežbe nošenja težine, jačanja mišića i ravnoteže.
2. ISHRANA
Uverite se da je vaša ishrana bogata hranljivim materijama koje su zdrave za kosti.
Kalcijum, vitamin D i proteini su najvažniji za zdravlje kostiju. Bezbedno izlaganje suncu će vam pomoći da dobijete dovoljno vitamina D.
3. NAČIN ŽIVOTA
Izbegavajte negativne životne navike
Održavajte zdravu telesnu težinu, izbegavajte pušenje i prekomerno piće.
4. FAKTORI RIZIKA
Saznajte da li imate faktore rizika.
Obratite pažnju svom lekaru na faktore rizika ukoliko ih imate, posebno ako ste imali raniji prelom, imate porodičnu istoriju osteoporoze ili uzimate određene lekove koji utiču na zdravlje kostiju
5. TESTIRANjE I LEČENjE
Testirajte se i lečite ako je potrebno.
Ako ste pod visokim rizikom, verovatno će vam trebati lekovi i promene u načinu života kako biste se zaštitili od preloma.

Ako ste stariji od 50 godina i imate jedan ili više faktora rizika, trebalo bi da o tome razgovarate sa svojim lekarom i zatražite procenu zdravstvenog stanja vaših kostiju. Mogu se preporučiti promene načina života, a za one sa visokim rizikom mogu se prepisati lekovi za optimalnu zaštitu od preloma.

Izvor:World Osteroporosis day; https://www.worldosteoporosisday.org/about-osteoporosis
ZZJZ Šabac

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa