12. novembar 2023.12. nov 2023.
foto: Profimedia

foto: Profimedia

Svetski dan borbe protiv pneumonije

Obeležavanje 12. novembra Svetskog dan borbe protiv pneumonije (upale pluća) ustanovljeno je 2009. godine sa ciljem podizanja svesti o ovoj bolesti, promovisanja intervencija za zaštitu, prevenciju i lečenje, kao i generisanje akcija za njeno suzbijanje.

foto: Zavod za javno zdravlje


Pneumonija predstavlja jednu od najčešćih zaraznih bolesti koja se može javiti u svakoj životnoj dobi, dok su starije osobe i mala deca mlađa od dve godine posebno ranjive kategorije. Pneumonija je inflamatorna respiratorna bolest koja može biti uzrokovana infekcijama, bakterijama, virusima ili gljivicama koje oštećuju alveole pluća (vazdušne kese). Nakupljanje sluzi ili tečnosti u vazdušnim kesama čini disanje otežanim. Ova bolest može biti fatalna za osobe koje imaju kompromitovan imunološki sistem, posebno mala deca i starije osobe.

Tema Svetskog dana borbe protiv pneumonije 2023.nosi naziv “Zagovaranje borbe za zaustavljanje upale pluća”.Obeležavanje ovog datuma služi kao upozorenje da je upala pluća opasna, ponekad i smrtonosna infekcija koja može da pogodi bilo koga u bilo koje vreme i bilo gde.

ČINjENICE O PNEUMONIJI KOJE TREBA ZNATI:

– Ne postoji samo jedan uzrok upale pluća
Pneumoniju mogu izazvati bakterije ili gljivice, ili oba uzočnika istovremeno – može biti uzrokovana jednostavnim udisanjem hrane koju jedemo, udisanjem prašine, ili bilo kog najmanjeg toksina u vazduhu. Da bi lečenje bilo efikasno, dijagnostikovanje uzroka je ključno.

– Dojenje pomaže u borbi protiv pneumonije
Lekari kažu da deca koja se redovno hrane majčinim mlekom imaju jači imunitet, pa čak i ako obole od upale pluća imaju veće šanse da se izbore sa bolešću i oporave od nje.

– Zdravlje pluća u svetu je ozbiljno ugroženo
Nedavno je zabeležen porast ukupnog broja slučajeva upale pluća za 75% u svetu. Pneumonija može poprimiti oblik bolesti koja počinje kao blagi grip, ali se brzo može razviti u bolest opasnu po život. Određeni uzročnici pneumonije su lako prenosivi, te se može zaraziti veći broj ljudi. Pneumonija se uglavnom širi kada osoba, kija, priča, ili kašlje, slanjem respiratornih kapljica u vazduh. Za lečenje upale pluća dostupne su različite kombinacije antibiotika kao i različite vakcinacije koje se daju u svrhu prevencije.

Naša budućnost se ogleda u našim budućim generacijama te se svi napori moraju uložiti da naše buduće generacije odrastaju zdrave i oslobođene ove bolesti.
Zavod za javno zdravlje

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa