1. decembar 2023.1. dec 2023.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Narodni univerzitet u Šapcu proslavio stoti rođendan

Na današnji dan, 1. decembra 1923. godine, osnovan je Narodni univerzitet u Šapcu. Tom prilikom, predstavljena je monografija „100 godina Narodnog univerziteta Šabac“, čiji je autor prof. dr Branislav R. Tanasić.

- Direktor i ja smo istraživali i pronašli podatak da je Narodni univerzitet po drugi put osnovan u sastavu Šabačke narodne knjižnice i čitaonice 1928. godine. U godišnjim izveštajima ŠNKČ, pronašli smo mnogo podataka i ilustracija za monografiju. Tako je priča krenula. Naša ideja je bila upravo ta - da osvetlimo predratni deo, koji je bio skrajnut iz javnosti. Iako je originalni Narodni univerzitet postojao (sa minimalnim aktivnostima), 1958. osnovan je Radnički univerzitet. O tom periodu gotovo da nema više tragova da bi, četiri godine kasnije, došlo do spajanja čime je izvršena zvanična egzekucija Narodnog univerziteta do 2003. kada je vratio svoje originalno ime, ističe prof. Tanasić.
Prof. dr Branislav Tanasić/Glas Podrinja

Proteklih pet godina, Narodni univerzitet je, po Zakonu o javno priznatom organizatoru, ponovo afirmisao aktivnosti za stručno osposobljavanje i različite zanate.
- Kroz našu firmu prošlo je preko pedeset hiljada polaznika. Mislim da smo prvi regionalni javno priznati organizator aktivnosti za obrazovanje odraslih. Kod nas može da se dobije sertifikat za bravara-zavarivača, montera suve gradnje, negovateljicu, pekara, kao i za engleski jezik. U procesu smo dobijanja rešenja i za druga zanimanja. Preduslov je završena osnovna škola i najmanje šest meseci prakse za odabrano zanimanje, kaže diretkor Narodnog univeziteta Dejan Marković.
Direktor Narodnog univerziteta Dejan Marković/Glas Podrinja

Prof Tanasić podsetio je prisutne da je Narodni univerzitet osnovao Ljubomir Pavlović.
- Prema godišnjem izveštaju Šabačke knjižnice i čitaonice, jedan deo fonda bio je odvojen za njegovo poprsje, međutim, izbio je rat, novac je nestao i to više nikada niko nije pomenuo, dodaje Tanasić.
M.F.

Najnoviji broj

14. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa