6. decembar 2023.6. dec 2023.
Simbolični gest pažnje (foto: Glas Podrinja)

Simbolični gest pažnje (foto: Glas Podrinja)

Volonteri najveća snaga Crvenog krsta

Međunarodni dan volontera je petog dana decembra, ali Crveni krst obeležava čitave sedmice dane posvećene volonterima, kao osloncima ove organizacije. Među volonterima nema hijerarhije i ne postoji manji i veći doprinos, svaki je važan i svaki je deo bez koga se ne može.

Volonteri najveća snaga CK (foto: Glas Podrinja)


-Najveći motiv za priključenje Crvenom krstu bio je moj deda, dobrovoljni davalac krvi. Nisam u mogućnosti da nastavim s tom tradicijom, ali sam odlučila da pomognem na ovaj način. Volonterski rad daje dodatnu energiju i vidim sebe i u budućnosti u ovakvom radu - pojasnila je lične razloge za volonterizam Valentina Palažević, volonterka CK iz Prova.

Tradicionalna priznanja dodeljena su za 11 osoba. Prethodne godine su zahvalnice uglavnom pripale mladim volonterima, a ove su simbolična priznanja namenjena starijim volonterima. Osam dobitnika je primilo zahvalnice, još troje je bilo sprečeno.

- Ne postoje dovoljno velike reči zahvalnosti svima koji u svom blagostanju misle na one koji ga nemaju. Ovaj trud je vredan velikog poštovanja i čast nam je što sarađujemo sa ovakvim ljudima - istakao je dr Miroslav Popović, predsednik CK Šabac.

Volonteri snaga CK (foto: Glas Podrinja)


U svetu je registrovano više od 17 miliona volontera. Šabački Crveni krst ima bazu od 800 volontera, od kojih su 280 aktivni, dok su ostali spremni da pomognu kada okolnosti to zahtevaju. U vreme poplava 2014. 24 časa je bilo dostupno više od 1.000 volontera.

-To su ljudi koji svoje vreme, energiju, znanje ulažu gde god je potrebno bez bilo kakve materijalne potpore za dobrobit zajednice. To je ponos svih. Najveći deo volontera to ostaje dokle god je u mogućnosti što govori koliko to zvanje donosi i lično ispunjenje - rekao je Slavko Radovanović, sekretar CK Šabac.

Kao i prethodne i ove godine CK Šabac je jedna od organizacija koja je ostvarila najbolje rezultate u Srbiji u broju prikupljenih jedinica krvi za potrebe Instituta za transfuziju.

-Zadovoljstvo mi je da kažem kako smo i tokom 2023. godine premašili broj od 3.000 sakupljenih jedinica krvi što je veliko ostvarenje. Zaslužili smo i ove godine nagradu Republičkog instituta za transfuziju Srbije koje će nam biti uručeno 15. decembra u Skupštini Grada Beograda. Veliko hvala svima koji su bili deo naših akcija i koji su najzaslužniji što smo ponovo dobitnici vrednog prizanja
.
D. B.

Najnoviji broj

25. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa