9. decembar 2023.9. dec 2023.
Ognjen Janković (foto: privatna arhiva)

Ognjen Janković (foto: privatna arhiva)

Ognjen Janković, najbolji mladi jahač Kupa Srbije

Voltižovanje je odlična osnova ne samo za jahanje, nego i život

Pokretljivost, savitljivost, gipkost, ravnoteža... presudne veštine ukoliko želite da se vaše dete bavi jahanjem, ali i da se uspešno kreće kroz život
O gimnastici na konju smo pisali u prethodnom broju „Glasa Podrnja“. Odgovorili na pet osnovnih novinarskih pitanja: šta, gde, kada, ko i zašto. Ukratko vas uputili u osnove ove veštine i imenovali trenere i konja opredeljenog za rad sa decom (rečeno rodnosenzitivnim jezikom kobilu, ali to nekako rogobatno zvuči u odnosu na nežnu Belkinu personu). Danas želimo da vam kroz priču Ognjena Jankovića, aktuelnog najboljeg mladog jahača Kupa Srbije i glavnog trenera voltižovanja na ekonomiji Srednje poljoprivrede škole u Šapcu, detaljnije prikažemo značaj voltižovanja za život jednog deteta, a pre svega one dece kojima je konjički sport od malih nogu ljubav i interesovanje.


Preponsko jahanje kao oprdeljenje (foto: privatna arhiva)


Ognjena Jankovića naši čitaoci dobro poznaju. Preko sedmičnih izveštaja upoznati su sa svakim njegovim nastupom i uspehom za KK „Taur“. Preponsko jahanje mu je do nedavno bilo jedino opredeljenje, a sada sa dovoljno iskustva i potrebe da nadograđuje svoje veštine, odgovorno kreće u trenerski posao. Prva stanica u tom smeru je rad sa decom od 3 do 11 godina, svakog ponedeljka, srede i petka od pet do pola sedam popodne i voltižovanje.

Posvećenost je cena uspeha
Iza Ognjena je veliki broj takmičarskih priznanja. Sati i sati posvećenosti i odricanja provedenih u vežbi na terenu. Godine upoznavanja, prilagođavanja i dresiranja konja. Za „Glas Podrinja“ kaže da ništa od navedenog nije teško ukoliko poštujete svoju želju za uspehom i imate jasan fokus.

-Za dobre rezultate potrebna su odricanja, ali ona padaju u drugi plan, jer rezultat gura dalje. Najznačajnije ovogodišnje priznanje mi je šampionat Kupa Srbije za mlade jahače. Pratili su rezultate cele sezone, nisam bio stalno prvi, ali sam u ukupnom zbiru jači od svih- kaže Ognjen Janković.
Nakon ovogodišnje takmičarske sezone, ambicije su postale veće. Pored uspešne karijere u preskakanju prepona, Ognjen je na putu da dobije zvaničnu trenersku licencu.Tu je od velike pomoći Belka, ali je zadužen za trening još tri konja.

Trenerska karijera kao izazov... (foto: SPŠ)


-Najteže je raditi sa mladim konjima, onima koji su tek stigli. Sa njima treba strpljivo da se radi celu zimu da bi na početku takmičarsek sezone mogli da se pojave ne terenu. Belka je kod nas nekih godinu dana, popularna među decom, a i ona voli njih, zbog toga sada ima poseban tretman, jer je odabrana za trening malih voltižera- priča Ognjen i napominje da tokom letnje sezone ekonomiju Poljoprivreden škole poseti veliki broj male dece zainteresovane za jahanje. Do sad nisu baš svima mogli da izađu u susret, jer trener Miloš Makević radi sa decom od 12 godina i starijom i velikim konjima. Zbog toga Belka sada predstavlja idealno rešenje.


Foto: privatna arhiva

Škola jahanja na ekonomiji SPŠ postoji od 2012. godine. Miloš Makevć (064 1469235)je zadužen za individulane treninge polaznika uzrasta od 12 do 65 godina. Od 2016, KK „Taur“ dobija takmičarski ekipu, koju trenira Predrag Savić (066 8800008). Treenerski tim ove sezone upotpunjuje Ognjen Janković (061 5656624), zadužen za male voltižere.


Pored toga što će ovladati osnovama jahanja, deca koja se odluče za voltižovanje naučiće i osnovne gimnastičke elemente. Stećiće gipkost, elastičnost i stabilnost, ovladati veštinom stalnog dočekivanja na noge bez obzira na okolne uslove. Veštinom ne manje značajnom i u svakodnevnom životu.

-Najbolji i najbrži rezultati se stiču sa manjom decom. U tom nekom ranom periodu se najlakše oblikuje jahač. Oni tu nauče pravilno držanje tela, da se odupru pritisku, obrate pažnju na konja i trenera i deluju u skladu sa tim. Dakle, voltižovanje je od velike koristi za opšti psihofizički razvoj deteta- objašnjava Ognjen Janković i dok sa svojim mentorom Branom Ivankovićem usavršava svoje lične trenerske veštine, očekuje prve, male polaznike voltižere na ekonomiji Poljoprivreden škole.
T.T.

T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa