10. januar 2024.10. jan 2024.
Prvi meč Srbija igra protiv Islanda (Photo credits: RFEBM / J. L. Recio)

Prvi meč Srbija igra protiv Islanda (Photo credits: RFEBM / J. L. Recio)

Startuje Evro: Srbija čeka petak

Evropsko prvenstvo za rukometaše startuje u Nemačkoj. Prvi meč, na fudbalskom stadionu u Dizeldorfu odigraće Nemačka i Švajcarska, dok Srbija svoj prvi duel zakazuje za petak, od 18 časova, kada je rival Island. Na kontinentalnom šampionatu u Nemačkoj jednog predstavnika ima i šabačka Metaloplastika Eliskir.



U satsavu Srbije nastupa nekoliko doskorašnjih prvotimaca šabačkih plavi, dvojica su se i afirmisala u ovdašnjem klubu (Vukašin Vorkašić i Milan Bomaštar), no jedini predstavnik iz aktuelnog sastava je reprezentativac Gruzije Mirijam Gavašelišvili, bek Metaloplastike. Bio je jedan od najvažnijih igrača u prvom plasmanu Gruzije na neko veliko takmičenje. Društvo u selekciji mu pravi Šapčanima poznati rukometaš, u dva navrata član Metaloplastike Irakli Čikovani. Gruzija je u grupi sa: Holandijom, Švedskom i BiH. Prvu utakmicu igra u četvrtak protiv Holandije.

Gruzija prvi put na velikom takmičenju - oslonac na igraču Metaloplastike Gavašelišviliju - prvi s leve strane (foto: georgiaonline.ge)


Srbiju nakon Islanda očekuju mečevi protiv Mađarske (nedelja, 20:30) i Crne Gore (utorak, 18:00). Dva najbolja tima iz svake grupe plasiraće se u narednu fazu.


Ukoliko Srbija bude među dva najbolja tima biće deo nove grupe od šest ekipa u kojoj je očekuju četiri meča protiv rivala iz grupa A (Nemačka, Francuska, S. Makedonija, Švajcarska) i grupe B (Austrija, Hrvatska, Španija, Rumunija).

Reprezentacija Srbije pred EP (foto: RSS)


Dug put do Igara

Dueli protiv Islanda i Crne Gore biće važni za Srbiju i iz još jednog aspekta. Osim borbe za medalje, plasman na EP će dati i poslednje učesnike Olimpijskih igara iz Evrope, odnosno kvalifikacionih turnira. Francuska i Danska su obezbedile plasman kao domaćin, odnosno svetski šampion. U kvalifikacijama su sigurni: Španija, Švedska, Nemačka, Norveška i Mađarska. Hrvatska je u kvalfikacijama ukoliko neka od pomenutih reprezentacija bude šampion, dok će Sloveniju na kvalifikacioni turnir voditi očekivana titula Egipta na Prvenstvu Afrike.

Srbija direktno na OI može ukoliko postane šampion Evrope ili da budu među dva najbolja tima koja nisu nijedan od dosada pomenuti, odnosno među dva najbolja u konkurenciji koju čine: Island, Crna Gora, S. Makedonija, Poljska, Češka, Holandija, Portugal, Rumunija.
D. B.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa