16. januar 2024.16. jan 2024.
V. Vujović selektor (foto: www.vesti-online.com)

V. Vujović selektor (foto: www.vesti-online.com)

Vuja i Vuk poslednji olimpijski stratezi

Rukometaši Srbije su pred jasnim zadatkom. Najpre moraju da savladaju Crnu Goru, poželjno sa dva gola razlike, a potom se nadaju da će Mađarska pobediti Island u utakmici koja počinje 150 minuta kasnije. Samo ukoliko se oba preduslova ispune, Srbija će u drugi krug i zadržava nekakve šanse za plasman na kvalifkacioni turnir za Olimpisjke igre.

Sve drugo će označiti taj kraj nada. Poslednja dva učešća naših rukometaša, jedina u poslednjih 36 godina na Igrama su delo šabačkih trenera, dva Veselina, Vujovića i Vukovića.

foto: www.ebay.ph


Veselin Vuković je bio selektor, a Vuković prvi asistent u Sidneju 2000. godine. Ondašnja reprezentacija Jugoslavije je u grupnoj fazi pobedila Južnu Koreju 25:24, Egipat 25:22, Kubu 33:26, a poražena je od Nemačke 28:22 i Rusije 27:25. U četvrtfinalu je pobedila Francusku 26:21.

Protiv Rusije u polufinalu je Jugoslavija imala prednost na poluvremenu, no neizvesni meč su Rusi ipak rešili u svoju korist 29:26 i kasnije osvojili zlato protiv Švedske. Medalju je odnela Španija u meču za poziciju tri slavivši 26:22.

-Četvrto mesto je proglašeno neuspehom, a nakon toga nismo nijednom bili ni blizu takvog rezultata - prisećao se Igara Vujović za naš list 2020. godine.

London 2012

foto: N. Negovanović


Veselin Vuković je 2012. godine najpre odveo Srbiju do drugog mesta u Evropi, a potom i kroz kvalifikacioni turnir do Olimpijskih igara, jedini nastup Srbije pod tim imenom. U Londonu je Srbija bila nadomak pobede protiv Španije u prvom kolu, ali je poražena u finišu 26:21. Usledili su porazi od Hrvatske 31:23, Danske opet u izjednačenom finišu 26:25, pobeda nad Korejom 28:22 i meč odluke protiv Mađara. Pobedili su susedi 26:23.

V. Vuković u Londonu (foto: Jeff Gross, Getty Images Sport)


Poraz je značio eliminaciju, a utakmica je upamćena po bravurama Darka Stanića na golu sve do drugog poluvremena kada je pogođen u glavu iz neposredne blizine. To kao da je bio uvod u preokret.

Propustili smo: Atinu, Peking, Rio, Tokio, nismo stgli ni do kvalfikacionih turnira, a da bi se našli u prilici za Pariz moramo biti ispred: Island,a Crne Gore, S. Makedonije, Poljske, Češke, Holandije, Portugala, Rumunije.
D. B.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa