29. februar 2024.29. feb 2024.
Image by Pexels from Pixabay

Image by Pexels from Pixabay

Fikcija ili stvarnost, biografija ili interpretacija

Jedna od interesantnijih i poznatijih književnih prevara predstavljena je javnosti pre tačno 16 godina. Izdavač dela."Sećanje na godine holokausta" Miše Defonseke i zvanično su predstavljene kao lažno svedočanstvo.

U knjizi štampanoj 1997. godine, predstavljenoj kao autobiografska priča devojčice Jevrejke koja je lutala tokom Drugog svetskog rata tragajući za roditeljima koje su okupatori deportovali, ističe se svedočenje kako su je zaštitili vukovi.

Image by Pexels from Pixabay


Ipak, 29. februara 2008. priznao je izdavač da je ime autorke pseudonimom Monik se Vel čiji roditelji jesu uhapšeni pod optužbom da su članovi pokreta otpora i nisu bili Jevreji, već rimokatolici. Istovremeno, Monik nije napuštala svoj dom tokom ratnog perioda.

Iako nije mogla da ospori neautentičnost zapisa, ostala je pri stavu da je pisala o ličnom iskustvu pozivajući se na osećaj tih godina i simboliku napisanog. Kako je naglasila, iako nije jevrejske veroispovesti, osećala se tako dok je bila kod bake i deke, a roditelji u zarobljeništvu.

Na koncu morala je da obešteti izdavača sa 22,5 miliona dolara zbog predstavljanja fikcije kao memoara.
D. B.

Najnoviji broj

25. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa