2. mart 2024.2. mar 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Otvoren 3. Međunarodni sajam poljoprivrede „Bogatić 2024“

3. Međunarodni sajam poljoprivrede „Bogatić 2024“ okupio je oko 140 izlagača u sali i dvorištu Mačvanske srednje škole. Predstavljena je ponuda savremene poljoprivredne mehanizacije, semenski proizvodi, raznovrsna oprema za gazdinstvo, a priređen je i bogat kulturno- umetnički program. Svečanom otvaranju prisustvali su predstavnici lokalnih samouprava Mačvanskog okruga, kao i pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vedrana Ilić.
Foto: Glas Podrinja

Ona je napomenula da Ministarstvo poljoprivrede ove godine izdvaja 120 milijardi koje su namenjene upravo primarnim proizvođačima.
Foto: Glas Podrinja

-Fokus nam je stočarska proizvodnja i najviše proizvođača upravo ima iz tog segmenta. U Bogatiću se osećam kao kod kuće. Ovo je kraj u koji često svraćam i imam dobru saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave i poljoprivrednim proizvođačima. U prošlom periodu je bilo nekih izazova koje smo prevazišli i nadam se da ćemo u narednom periodu ići samo uzlaznom putanjom. Nisam očekivala ovoliki broj posetilaca i izlagača. Srećna sam što sam videla predstavnike lokalnih samouprava iz regiona, Crne Gore, Republike Srpske. Divan ambijent, nadam se da će proizvođači sklopiti dobre poslove, a posetioci videti nešto novo- naglasila je Vedrana Ilić.

Foto: Glas Podrinja

Istakla je IPARD 3 (mera 1), investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, koje su počele 23. februara i traju do 24. maja.
Foto: Glas Podrinja

-Težili smo da skratimo proceduru i olakšamo poljoprivrednicima da dođu do podsticajnih sredstava koja ove godine iznose 288 miliona evra iz evropskog budžeta, 90 miliona iz našeg, ukupno oko 380 miliona. Ukupan obim realizacije cele investicije za poljoprivrednike iz Srbije je 600 miliona. Može da se ulaže u voće, povrće, grožđe, mleko, meso i ribu. Nadam se da će poljoprivrednici iskoristiti podsticaj od 60 do 75 posto i da ćemo vrlo brzo isplatiti sredstva i obići ta gazdinstva- navela je ona.


Podsetila je da je prošle godine započet proces digitalizacije i eAgrara.
Foto: Glas Podrinja

-Garantujemo da imamo 360 hiljada registrovanih gadzdinstava koja koriste podsticaje. Ulaganjem u mlade, škole, istraživače, projekte, težimo da mladi budu nosioci gazdinstava, a na drugoj strani imamo iskustvo i znanje starijih. Opredeljenje Vlade i Ministarstva je ulaganje u poljoprivredu i ovaj sektor, imamo budžet milijardu vera, kao jedna Holandija. Afrička kuga svinja na ovom prostoru jenjava, nadam se da će je u narednom periodu, kako dođu lepši dani, biti sve manje. Cena svinja na tržištu raste, kontrolišemo uvoz, dozvoljavamo samo onoliko koliko je dovoljno, nema nestašica na našim policama- rekla je pomoćnica ministra poljoprivrede.


Predsednik Organizacionog odbora manifestacije Teodor Teodorović naveo je da su „selo i poljoprivreda temelj društva“.
Foto: Glas Podrinja

-Podržavamo poljoprivredne proizvođače sa kojima zajedno gradimo lepšu i prosperitetniju Mačvu i Srbiju. Izuzetno sam zadovoljan, mnogo je zainteresovanih poljoprivrednika koji su obilazili štandove. Sama slika koju šaljemo odavde govori da smo uspeli da napravimo ono što smo pokrenuli pre tri godine. Cela ideja jeste da na jednom mestu okupimo traktore, mehanizaciju za obradu zemljišta, semenske kuće, kuće za zaštitu blja, osiguravajuće kuće za osiguranje useva i banke koje daju poljoprivredne kredite za navedeno. Isto tako, cilj nam je da povežemo Ministarstvo poljoprivrede, Upravu za agrarna plaćanja, sa poljopivrednicima. Ministarstvo poljoprivrede iz godine u godinu povećava podsticaje i uvodi nove mere, a poljoprivrednici su posebno zainteresovani za IPARD i dogovorili smo se da iz Ministarstva pošalju stručnjake koji će im približiti način funkcionisanja ovog programa- naveo je Teodorović.

Foto: Glas Podrinja

U Bogatiću ima oko 5.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a više od 80 posto stanovništva se bavi poljoprivredom.
D.D.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa