17. april 2024.17. apr 2024.
Foto Srednja škola Koceljeva

Foto Srednja škola Koceljeva

Staša treća u Srbiji

U konkurenciji 21 učenika iz Srbije maturantkinja Srednje škole iz Koceljeve Staša Đukanović osvojila je treće mesto na Republičkom takmičenju učenika srednjih škola u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, oblast poljoprivredna proizvodnja.

Ona je početkom aprila u Prokuplju, gde je održano takmičenje, iz testa i praktičnog rada osvojila 157,54 boda, tek 3,78 manje od drugoplasiranog takmičara.

Foto Srednja škola Koceljeva


Njeni profesori Saša Popović i Radojka Pantelić ističu da je tema radnog zadatka bila rezidba vinove loze, a da je praktičan deo priprema obavljan u vinogradu u Malom Bošnjaku, nadomak Koceljeve.

Staša, koja je odličan đak, želela je da odmeri svoja znanja i veštine sa vršnjacima iz naše zemlje. Namera joj je bila da na najbolji način predstavi sebe, školu i opštinu iz koje dolazi i čini se da je u tome uspela.

-Mislim da je ovo najbolji način na koji mi, mladi, možemo da promovišemo sredinu iz koje dolazimo i ostvarimo ličnu satisfakciju. Pripremali smo se veoma temeljno, ozbiljno. Pripreme su trajale pet meseci. Imali smo nekoliko zbirki za maturski rad i uz to još dve zbirke sa ovom tematikom. Tu je bilo oko 400 pitanja, svaki dan sam radila, prelazila po određeni broj pitanja i tema. Kada su vremenske prilike to dozvolile krenula sam sa praktičnim radom , rezidbom vinograda u Malom Bošnjaku. Tu sam imala veliku pomoć profesora Saše Popovića. Provodili smo na vežbama skoro svakodnevno po dva sata. Pošto se ranije nikada nisam susretala sa ovim radovima, bilo mi je nešto teže, zahtevnije, ali sve se dalo savladati uz pomoć i podršku profesora- napominje trećeplasirana u Srbiji i ne krije da joj je drago što je uspela da ostvari odličan rezultat.


–Iza ovakvih rezultata svoji kontinuirani rad. Iz godine u godinu poljoprivredna struka na takmičenjima ostvaruje zapažene rezultate. Gotovo uvek imamo učenika koji je visoko rangiran. Naši đaci sa lakoćom upisuju i završavaju željene fakultete, što znači da u našoj školi dobijaju dobar nivo znanja- smatra profesor Popović.

I Staša želi da nastavi svoje školovanje. Pošto se, kaže, pronašla u ovoj struci, upisaće Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer zaštita bilja.


–Ja svima preporučujem da upišu Srednju školu u Koceljevi, posebno smer poljoprivredni tehničar. Pruža brojne mogućnosti. Sviđa mi se odnos sa profesorima, komunikacija, sve zajedno radimo i nema straha, treme da li ćemo nešto loše uraditi, jer se sve da popraviti ako ima dobre volje, želje i rada- poručila je maturantkinja Srednje škole.


V.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa