25. april 2024.25. apr 2024.
Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“

Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

Širom sveta, u poslednjoj nedelji aprila meseca, skreće se pažnja na prevenciju povreda u saobraćaju. Predstavnici Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ održali su predavanje učenicima OŠ „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu u sastavu - VMS Suzana Zorić, dr Aleksandar Reljić, tehničar Milan Đekić, vozač Aleksandar Dukić. Organizator je Milan Aleksić, uz podršku direktorke ustanove dr Jasmine Stanković i glavne sestre Dragane Simeunović, preneto je na zvaničnoj Fejsbuk stranici te ustanove.
Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“

Kroz interakciju sa učenicima osmog razreda, razmenjene su informacije o merama opreza u saobraćaju, zaštitnoj opremi i interaktivna radionica – simulacije povreda i ukazivanje prve pomoći (povreda ruke, skočnog zgloba i nesvesna stanja ). Učenici su upoznati sa pozivanjem Hitne pomoći (194) ali i o neophodnim informacijama i opisu povreda prilikom pozivanja. Tako da su na ovaj način bili slušaoci i aktivni učesnici.

Saobraćajne nesreće imaju visoku stopu smrtnosti, invaliditeta, fizičkih i psihičkih trauma i jedan su od vodećih uzroka smrti mladih osoba. Iz Agencije za bezbednost saobraćaja navodi se da u Srbiji u saobraćaju godišnje strada više od 500 lica, dok više od 3 000 pretrpi lakše, a oko 19 000 teške telesne povrede.
Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“

Prekoračenje brzine, vožnja pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci su vodeći faktori nastanka nezgoda–navodi direktorka dr Jasmina Stanković.

Jedno od poražavajućih podataka je da polovinu poginulih lica u saobraćaju čine pešaci i vozači dvotočkaša .Zakon o bezbednosti saobraćaja je u martu ove godine doneo Pravilnik vezan za izdavanje i obeležavanje lakih električnih vozila kao i njihovu evidenciju, jer je sve veći broj korisnika trotineta od strane mlađe populacije.
Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“

Cilj ovog predavanja je da se apeluje na odgovorno ponašanje pojedinca kao i na poštovanje saobraćajnih propisa i znakova, pravilno reagovanje prilikom nesreće, vezivanje sigurnosnog pojasa svih učesnika u saobraćaju, da bi se doprinelo smanjenju povreda. Direktorka je ovom prilikom uručila diplome najboljim učesnicima, kao i zahvalnice direktoru škole i Službi hitne medicinske pomoći.
G.P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa