6. maj 2024.6. maj 2024.
Đurđevdanski venac (foto: Batočina info sajt)

Đurđevdanski venac (foto: Batočina info sajt)

Đurđevdanski običaji

Đurđevdan je praznik koji u tradiciji naroda je uvek vezan za konačni kraj zime i početak proleća, a deo đurđevdanskog nasleđa su i brojni običaji očuvani u različitim krajevima Srbije.

Običji su uglavnom vezani za veče uoči praznika, noć i prvo jutro. Pre zore sledi odlazak u šumu gde se beru trave i biljke, te se od njih pletu venci za kićenje domova kako bi godina bila berićetna. Prisutno je kupanje u reci pre zore, negde se u vodu puštaju đurđevdanske biljke i uliva malo mleka, da cele godine budu zdravi oni koji običaj poštuju.

Poljoprivrednici izrađuju krstove od pruća leske kako bi njive i zasade štitili od grada. Ukoliko je sunčan dan 6. maja, godina će biti plodna. Ukoliko je kiša, sledi sušno leto.


U nekim domovima očuvan je običaj da veče uoči praznika domaćica spušta u posudu punu vode razno prolećno bilje, a onda odmah spušta: dren, potom zdravac, i na kraju grabež i crveno jaje, čuvarkuću koja je ostala od Uskrsa, pa se to zatim stavi pod ružu u bašti da prenoći.

Đurđevdansko sunce najavljuje plodnu godinu (Image by Eva Michálková from Pixabay)


Đurđevdanski uranci, uz hranu (jagnje na ražnju), piće i veselje traju od prvog zraka Sunca do podneva na poljima.

Kažu da za praznik ne treba spavati u toku dana, a ako se desi, na istom mestu treba usniti i na dan Svetog Marka, 8. maja.

Isti dan Romi, svih veroispovesti slave praznik Erdelezi, dočekivanje proleća.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa