23. maj 2024.23. maj 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Počeli 46. Lazini dani

Šabac je domaćin 46. Lazinih dana, stručnog skupa namenjenog lekarima, farmaceutima, biohemičarima i stomatolozima. Događaj, koji se tradicionalno održava tokom dva dana maja, počeo je polaganjem venaca na spomenik dr Lazi K. Lazareviću u Gospodar Jevremovoj ulici.

Foto: Glas Podrinja


Tokom ova dva dana brojni eminentni stručnjaci održaće predavanja iz svojih oblasti. Akcenat je na kardiologiji, ali teme će biti i iz oblasti ginekologije, psihijatrije i drugih.

Prim. dr Ljiljana Stanimirović (Foto: Glas Podrinja)


-Ove godine smo se potrudili da budu zastupljene teme iz različitih oblasti, ali akcenat će biti na kardiologiji i internoj medicini. Naš sugrađanin prof. dr Rade Babić govoriće o perspektivi šabačke kardiologije i novinama koje nas očekuju. Inače, Laza Lazarević zavređuje dosta više od ova dva dana, zbog toga što je ovom gradu, okolini, ali svetu, ostavio nešto neproceljivo. Ostavio je "Lazaevićev znak" u oblasti neurologije i psihijatrije, ali i književna dela koja su ispisana njegovim iskustvima iz kojih se i danas mnoge stvari mogu naučiti, navela je prim. dr Ljiljana Stanimirović predsednica Srpskog lekarskog društva Podružnice Šabac i dodala da će pored naunog dela imati i deo posvećen književnom stvaralaštvu Laze K. Lazarević.

Direktor Opšte bolnice "Laza K. Lazarević" Šabac podsetio je da je velikan i sugrađanin po kom i ustanova koju zastupa nosi ime, pored toga što je bio veliki lekar i književnik bio i veliki rodoljub.

Dr Slobodan Popović (Foto: Glas Podrinja)


-Od 40 godina, koliko je živeo, 11 godina se bavio intenzivnom medicinom. Stao je rame uz rame sa najvećim imenima svetske medicine. Čuvamo i negujemo njegov lik i delo baš na ovom naučnom skupu. Tokom dva dana biće interesantnih i zanimljivih stručnih predavanja i imaćemo priliku da čujemo izuzetne profesore i stručnjake, rekao je dr Popović.

Na otvaranju skupa govorio je i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. Tom prilikom je izrazio uverenje da je ovo prilika da se razmene stručna iskustva i usvoje nova znanja.

Aleksandar Pajić (Foto: Glas Podrinja)


-Ponosan sam što naš velikan u oblasti književnosti, a pre svega medicine, dr Laza K. Lazarević kroz ovakvu manifestaciju živi sve ove godine. Opšta bolnica Šabac i dr Slobodan Popović, kao i Podružnica Srpskog lekarskog društva dr Ljiljana Stanimirović organizuju ovo na dobar način. Odziv i naših zdravstvenih radnika, ali i iz cele Srbije, kao i profeora koji žele da prenose svoje znanje našim lekarima je odličan. Zdravlje Šapčana je među prioritetima Grada Šapca i ovo je jedan od načina da ga unapredimo, rekao je gradonačelnik Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa