11. jun 2024.11. jun 2024.
Mačvapress.rs

Mačvapress.rs

Žetva u Mačvi poranila- Dragan već požnjeo ječam i pšenicu

Žetva je u Mačvi počela tri sedmice ranije nego prethodnih godina, pa poljoprivrednici istovremeno žanju i ječam i pšenicu.

– Ja ovo ne pamtim da žetva počne pre Vidovdana, a kamoli da za dva dana požanjem i ječam i pšenicu. Prekjuče sam požeo pola hektara rane sorte ječma, juče drugu polovinu, a danas dva hektara pšenice – kaže domaćin Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog.


Nisu verovale ni Draganove komšije kada su u selu čule da danas žanje pšenicu, pa su otišle na njivu da se uvere da li je njihov predsednik mesne zajednice ipak poranio i kakav je kvaliet zrna.

– Vidite koja prašina se diše iza kombajna. To znači da je žito zrelo. Nosio sam i u laboratoriju na analizu, vlaga je svega 12 posto. Klima se promenila i moramo pratiti i prilagođavati se. Najavljuju nevreme za dva-tri dana, ja sad nemam te brige – dodao je Lukić.


S obzirom da su jesen i zima bile veoma sušne, Lukić je sa prinosima od 6 tona po hektaru ječma i pšenice zadovoljan. Sav ječam će ostaviti u svojim ambarima za ishranu ovaca i svinja, a polovinu pšenice će predati u silos i čekati malo bolju otkupnu cenu.

D.Grujić/Mačvapress.rs

Najnoviji broj

20. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa