19. jun 2024.19. jun 2024.
U Opštoj bolnici Šabac urađena minimalno invazivna operacija

U Opštoj bolnici Šabac urađena minimalno invazivna operacija

U Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu urađena je minimalno invazivna operacija odstranjivanja ciste na jajniku koju su samostalno izveli lekari te ustanove. Ovim zahvatom, razvoj laparoskopske hirurgije u šabačkoj bolnici proširen je i na ginekologiju, pa će za vrlo kratko vreme takav vid lečenja postati standard.

Kako je objasnio direktor dr Slobodan Popović, intenzivna obuka hirurga za minimalno invazivne endoskopske procedure započela je neposredno pre pandemije Kovida 19. Pandemija je uslovila da ova tema dve i po godine ne bude u fokusu. Od nedavno, stekli su se svi uslovi da se zacrtan plan ponovo počne realizovati.

– U potpunosti smo implementirali minimalno invazivne operacije kolona koje samostalno obavljaju naši hirurzi. Laparoskopski se rade i operacije slepog creva, a očekujemo da će ubrzo zaživeti i laparoskopske operacije preponske kile, za šta je obuka uveliko počela. Minimalno invazivnom operacijom ciste na jajniku koju su uradili naši ginekolozi uz podršku hirurga edukovanih za ove procedure, na neki način simbolično je započelo „osvajanje“ i oblasti ginekologije. Razvoj minimalno invazivnih procedura smo morali početi mnogo ranije. Ipak, imali smo jasan plan po ovom pitanju i uprkos pauzi tokom pandemije, lično sam zadovoljan kakav napredak smo napravili – rekao je dr Slobodan Popović.


Prednosti minimalno invazivne hirurgije za pacijenta su višestruke. Manji rezovi, manje krvarenje, manja mogućnost za infekcije, manji bolovi, brži oporavak i povratak uobičajenim aktivnostima, ukratko veći komfor za pacijenta.

Inače, inicijativa da u ustanovama sekundarnog nivou u Srbiji zaživi minimalno invazivna endoskopska hirurgija potekla je od ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa